Obavijesti

News

Komentari 1

'Svaki dan uređujem razred jer želim da su mi učenici sretni'

'Svaki dan uređujem razred jer želim da su mi učenici sretni'
7

OAZA STVARALAŠTVA Đacima škole u Novakima nastava je zabavna jer im učiteljica Marinela Zrinščak Begovac gotovo svaki dan priredi neko iznenađenje koje im potiče znatiželju i maštu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Učenici Osnovne škole Novaki pored Slatine na nastavu dolaze s osmijehom jer znaju da će ih u razredu dočekati iznenađenje koje im je priredila njihova učiteljica.


Oslikani prozori, palme od papira i pilates lopte za sjedenje umjesto tvrdih stolaca samo su neke od stvari koje svojim đacima priređuje učiteljica Marinela Zrinščak Begovac.

- Ljubav prema učiteljskom poslu i učenicima u meni potiče neiscrpno vrelo kreativnosti. Želim usrećiti svoje učenike, želim da se ugodno osjećaju u razredu, da ih okolina motivira da uče i stvaraju. Zato uređujem svoju učionicu gotovo svakodnevno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Godišnje doba i lektira

Tematika uređenja učionice je promjenjiva ovisno o trenutnom godišnjem dobu, lektiri koja se čita ili željama i potrebama učenika - kaže nam učiteljica i dodaje da uređenje učionice u njenim učenicima potiče kreativnost, želju za stvaranjem, potiče njihov svijet mašte i stvaralaštvo koje nema granica. Svi njeni đaci su oduševljeni oslikavanjem učionice. S osmijehom dolaze na nastavu i vole ići u školu koja je drukčija od drugih.

- Upravo me jedna moja učenica iznenadila poklonima za sve učenike koje je sama izradila. Napravila je od glinamola ukrase za olovke za sve učenike i mene. Pitala sam je odakle joj ta ideja, a ona je odgovorila: ‘Eto tako, jednostavno sam smislila, poželjela napraviti’. To je odgovor na pitanje kako kretivnost učitelja potiče kreativnost učenika - objašnjava učiteljica Marinela Zrinščak Begovac.

Učiteljski fakultet završila je u Osijeku 2010. godine i time stekla naziv magistra primarnog obrazovanja. Kao učiteljica radi od kada jer završila fakultet, prvo na duljim i kraćim zamjenama dok nije našla posao za stalno. Učiteljica Zrinščak Begovac stalno nadograđuje svoja znanja raznim tečajevima, online tečajevima i stručnim usavršavanjem te proučavanjem stručne literature.

Volontiraa i u Društvu naša djeca Slatina, gdje jednom tjedno vodi kreativne radionice za djecu raznih uzrasta. U područnoj školi u Novakima, OŠ Eugena Kumičića, Slatina, počela je raditi 2014. Trenutačno ima šest učenika u kombiniranom odjeljenju 2. i 4. razreda. Područna škola ukupno ima 12 učenika.

Povezani su kao obitelj

- Svi smo povezani, kao obitelj, jer i izvan radnog vremena družim se s učenicima. Još u sedmom razredu osnovne škole znala sam da želim biti učiteljica. Da se ponovno rodim, izabrala bih isti put, put prosvjete, obrazovanja i odgoja. Svoj posao živim i izvan radnog vremena. Stalno promišljam kako što bolje prenijeti znanje, kako sat učiniti inovativnijim. Nema veće radosti nego ujutro se probuditi i ići na posao koji voliš raditi najviše na svijetu. Osmijesi i sreća mojih učenika su nešto neprocjenjivo. Kad kažu ‘vauuuuuu’, ako su im oči pune sjaja a lice ozareno, to je ono za što se isplati ostajati u školi do kasno na večer, truditi se i raditi - otkriva nam učiteljica.

Primjena znanja je važna

Za roditelje svojih đaka napravila je i posebnu web stranicu kako bi redovito mogli pratiti napredak i rad djece. Objašnnjava kako je komunikacija roditelja, učenika važna za uspjeh u obrazovanju.

- Najvažnije je učenike osposobiti za komunikaciju, za slušanje, čitanje i pisanje. Vrlo je važno učenike osposobiti za kritičko promišljanje i naučiti ih kako učiti, kako primijeniti znanje i naučiti ih da se služe znanjem u svakodnevnom životu. Iznimno mi je važno da prije svega budu dobri ljudi, empatični i osjetljivi za potrebe okoline i zajednice koja ih okružuje. Zato je potrebno da u nižim razredima učenici razviju osjećaj poštivanja osnovnih ljudskih i životnih vrijednosti, da budu odgovorni u životu u sadašnjosti i budućnosti, prema sebi, svojim bližnjima i okolišu - kaže Zrinščak Begovac.

Dodaje da podržava cjelovitu kurikularnu reformu jer vjeruje da je ta reforma prijeko potrebna hrvatskom školstvu te da će staviti učenika u središte nastavnog procesa i poštovati individualnost.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu