Obavijesti

News

Komentari 73

Svaki je poseban: Od pepela pokojnika izrađuje dijamante

Svaki je poseban: Od pepela pokojnika izrađuje dijamante
6

Zoran Žic (31) iz Velike Gorice zastupnik je švicarske tvrtke koja grafit iz pepela pretvara u sjajni kamenčić. Cijena dijamanta je od 23.000 do 150.000 kuna

VIDEO

Boja mu varira od bijele preko svijetloplave pa sve do modre, a oblik se radi po želji. Tu praksu ukopa osmislili su Švicarci prije deset godina. Ljudi žele imati takvu uspomenu na drage osobe koje su umrle, rekao je Zoran Žic iz Velike Gorice.

Njegovo pogrebno poduzeće Miraj od pepela pokojnika izrađuje dijamante raznih boja i oblika. Kako se ljudski pepeo, kojeg nakon kremiranja ima oko 2,5 kilograma, sastoji od grafita, on se može posebnom kemijskom reakcijom pretvoriti u dijamant.

On je za takvu vrstu ukopa saznao na kolegiju međunarodnih pogrebnika i povezao se s ljudima koji godinama rade taj posao. Pomogli su mu kolege iz Slovenije i dobio je zastupstvo tvrtke Algordanza za Hrvatsku te će uskoro ponuditi uslugu i na našem tržištu.

Dodao je kako je poput svakog čovjeka i svaki dijamant poseban.

- Od klasičnog ukopa u lijesu pa sve do dijamantnog pogreba nastojim napraviti sve za pokojnikovo dostojanstvo - rekao je Žic.

Interes svake godine raste

Iako je novost u Hrvatskoj, ovakav ukop se već radi u 22 zemlje, od Švicarske pa do SAD-a.

Tvrtka iz Chicaga na ovom poslu na godinu zaradi oko 40 milijuna kuna, a interes svake godine raste 15 posto. Jedna žena iz Hrvatske je prije tri godine takav ukop napravila za svoja dva sina u Sloveniji, kaže Zoran i dodaje kako je mnogima ta ideja ispočetka čudna, ali vjeruje da će uskoro biti puno zainteresiranih.

- Odluka za dijamantni pogreb mojeg oca prvo nije bila laka, ali je ubrzo postala jasna i zapravo jedina prihvatljiva. Smrt je uvijek iznenađenje, čak i ako se zna da je neizbježna. Emocije prevladavaju te uskoro posve razuman i racionalan čovjek smatra da svoju blisku osobu ne može poslati u krematorij. Mislim da bi se ocu svidjelo što je ostao među nama kao naša dragocjena uspomena, prije svega što nam se vratio simbolično, kao maleni dragulj - rekla je žena koja se odlučila na ovakav ukop oca.

Proces izrade traje od tri mjeseca do godinu dana

Pepeo se u urni šalje iz Hrvatske u švicarsku tvrtku na dijamantni pogreb. Sam proces traje od tri mjeseca pa do godinu dana. Nakon toga dobije se i poseban certifikat. Za jedan dijamant treba oko 500 grama pepela, a ostatak se u urni vraća obitelji, objasnio je Zoran Žic.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava