Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svaki peti zaposlenik u HZMO ima status invalida i beneficije

None Foto: 24sata

Djelatnici Mirovinskog najčešće zbog bolova u kičmi dodijelili su si statuse invalida, te uživaju brojne beneficije i novčane naknade, a očekuje ih i invalidska mirovina

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje od 3009 zaposlenih njih 609 ima neki stupanj invaliditeta. Na osnovu toga ostvaruju mnoge povlastice poput besplatnih ili jeftinijih cestarina, besplatnog parkinga i osiguranih parkirnih mjesta, pravo na ostvarivanje invalidske mirovine, te mnoge druge pogodnosti, piše Jutarnji list. 

Najčešće se radi o poteškoćama izazvanim bolovima u kralježnici i donjim ekstremitetima. S obzirom na veliki broj invalida unutar jedne državne institucije sumnja se da su invalidske statuse zaposlenici dodijelili sami sebi. U Ministarstvu su potvrdili kako sada svi ti slučajevi idu na opsežnu provjeru kako bi se utvrdile moguće nezakonitosti.

- Utvrđeno je da nerealno velik broj liječnika ima invalidski status, a upravo su oni bili prva razina pri utvrđivanju tih prava. Njima je dolazila sva medicinska dokumentacija te su provjeravali ima li osnove za utvrđivanje profesionalne nesposobnosti ili smanjene sposobnosti za rad, a konačnu odluku je donosilo povjerenstvo, također unutar HZMO-a - kažu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Hrvatska je rekorder u Europi po broju invalidskih mirovina. Od ukupnog broja umirovljenika - 25% je invalidskih mirovina, dok je Europski prosjek 15%.

Država godišnje izgubi 500 milijuna kuna za samo 1000 lažnih invalida.

Komentari (50)
  • zagrebite još malo po državnim institucijama pa će ispasti da su lažni branitelji male bebe za ove "zaslužne" i podobne.............fujjjjjjjjjj

    2. 9. 2013,   11:08
  • pa kad već drugima sređuju zašto ne bi i sebi usput za sebe znaju koji im papiri trebaju obični smrtnik kad dođe pitati njega šetaju od šaltera do šaltera dok ne odustane

    2. 9. 2013,   11:20
  • A ja sam čekao invalidsku mirovinu i dobio je nakon 34 godine staža bez ikakvih invalidskih dodataka. To smeće koje je radilo takve stvari treba zatući.

    2. 9. 2013,   11:17