Obavijesti

News

Komentari 102

Svakog dana dolazi pred Vladu i čita knjige izbačene iz lektire

Svakog dana dolazi pred Vladu i čita knjige izbačene iz lektire
3

Lovro Krsnik (32) na Markov trg dolazi već 10 dana. Tamo sat vremena, bez obzira na vremenske uvjete, na glas čita knjige koje su izbačene s popisa lektire. Do sada je pročitao "Malog princa" i "Ježevu kućicu"

VIDEO

Pipi je prijepodne bila u luci pozdraviti svoje prijatelje i pritom ih pozvala da se priključe njezinoj oproštajnoj večeri. Tada vikne "glazba, glazba" i onda Fridolf ponovno zasvira na harmonici.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Čitao je u nedjelju ulomke iz svoje omiljene knjige "Pipi duga čarapa" u poslijepodnevnim satima kazališni redatelj i profesor scenske umjetnosti i medijske kulture u zagrebačkoj Privatnoj umjetničkoj gimnaziji, Lovro Krsnik (32), na Markovu trgu ispred zgrade Vlade.  Nezadovoljan odlukom Ministarstva obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak o izbacivanju nekih djela poput "Pipi duge čarape", "Malog princa", "Ježeve kućice", "Dnevnik Anne Frank", pokrenuo je inicijativu "I dalje čitam". Na Markov trg dolazi već 10 dana bez obzira na vremenske uvjete i sat vremena čita naglas upravo te knjige. 

- Strašno sam frustriran tom odlukom i zato sam spontano došao na ovu ideju. To je moja dužnost i odgovornost kao građanina Hrvatske. Želim vratiti ljudima vjeru u čitanje.  Većini ljudi školsko razdoblje je jedini period u životu u kojem se susreću s tim nekim djelima i mislim da je zato izuzetno bitno da ona jesu dio obaveznog školskog kurikula - poručuje Lovro. 

Iako, kaže, radi sedam dana u tjednu po 10 do 12 sati dnevno jer trenutno radi na tri predstave i predaje u gimnaziji, svejedno nađe vremena i za ovu prosvjednu akciju. 

- Ovih dana sam tu pred Vladom pročitao "Malog princa" i "Ježevu kućicu". Sad čitam "Pipi dugu čarapu" koja mi je najdraža knjiga jer je Pipi nevjerojatno hrabra i snažna djevojčica i kao dječak sam maštao da i sam imam takvu prijateljicu. To su knjige koje potiču maštu, empatiju, razumijevanje jedni prema drugima i potiče nas da budemo hrabri mijenjati svijet i da se usudimo postavljati prema stvarima s kojima nismo zadovoljni - kaže Lovro. 

Svakog dana u neko doba doveze se svojim biciklom na Markov trg, da podatke policijskim službenicima koji ga već poznaju, izvadi knjigu i čita. Nitko do sada iz Vlade, pa čak niti ministrica Divjak, nisu izašli popričati s njim. Ali zato mu se  ponekad znaju pridružiti i građani. 

- Neki dan mi se pridružilo sedam građana, bilo je nula stupnjeva, smrznuli smo se , ali nam je bilo jako lijepo i zabavno. Puno podrške dobivam preko društvenih mreža - kaže nam Lovro koji još ne misli odustati od ove akcije pred Banskim dvorima.

- Vjerujem da im ova odluka neće proći. Za promjene je potrebno vrijeme i ustrajnost. Ponekad na svojim leđima treba podnijeti dio tereta da stvari počnu ići uzlaznom putanjom. Računam da će ovo biti maraton jer ovo je tek početak - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik