Obavijesti

News

Komentari 43

Šveđanka spriječila deportaciju migranta: 'Šaljete ga u pakao!'

Šveđanka spriječila deportaciju migranta: 'Šaljete ga u pakao!'
1

Elin Ersson (22) odbijala je sjesti u zrakoplovu koji je trebao poletjeti za Istanbul jer je u njemu bio Afganistanac kojeg su vlasti deportirale. Stajala je dok ga nisu pristali pustiti van i odgoditi progon

VIDEO

Studentica iz švedskog Göteborga u ponedjeljak je na letu iz tog grada za turski Istanbul odbila sjesti na svoje mjesto kako bi spriječila deportaciju Afganistanca kojemu je odbijen zahtjev za azilom.

Elin Ersson (22) kupila je kartu za navedeni let samo kako bi spriječila polijetanje za Tursku gdje je njezin suputnik trebao presjesti na let za Kabul. 

Djevojka je u kabini snimila 14-minutni video na kojemu emotivno objašnjava kako će muškarac 'vjerojatno biti ubijen ako ga deportiraju u Afganistan'. Znajući kako zrakoplov ne može poletjeti dok svi putnici ne sjednu, Elin je kazala kako neće sjesti dok muškarca ne puste van iz zrakoplova. Članovi posade u nekoliko su ju navrata zamolili da sjedne i prestane snimati video koji je uživo prenosila na svojem Facebooku. 

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učinit ću što tražite onog trenutka kada tog čovjeka pustite van - kaže Elin na snimci. Jedan od nestrpljivih putnika pokušao joj je iz ruke uzeti mobitel.

- Što je važnije, jedan život ili vaše vrijeme? Sve što želim je spriječiti ovu deportaciju i onda ću se ponašati prema pravilima. Ovo što radim je savršeno legalno i ne činim nikakav zločin - uzvratila mu je. 

Deportaciju odgodili, ali privremeno: 'Ona je heroina'

Njezin prosvjed je uspio - muškarca su pustili iz zrakoplova te je njegov progon iz Švedske privremeno odgođen, a pri kraju snimke čuje se i pljesak pojedinih putnika koji su joj dali podršku. Dio komentatora na Twitteru nazvao ju je 'heroinom'. 

- Ovako izgledaju superheroji. Hvala ti na istupu, hrabrosti, strasti i nadi - neki su od komentara. 

Iz kompanije Swedavia, koja rukovodi zračnom lukom Landvetter u kojoj je incident zabilježen, potvrdili su kako su s leta 'skinuti' tražitelj azila iz Afganistana, trojica zaštitara i Elin Ersson. Ipak, vlasti su objavile kako će Afganistanac biti deportiran no još nije odlučeno kada. Također tvrde da studentici prijeti kazna od šest mjeseci zatvora jer je odbila poslušati policijska naređenja, prenosi Daily Mail.  

'Nije u redu slati ljude u pakao'

Migracijska politika Švedske trenutačno je postrožila kriterije za davanje azila, nakon čega je se smanjio i broj zahtjeva. Errson je jedna od mnogih Šveđana koji smatraju da su kriteriji za davanje azila prestrogi. 

- Pokušavam promijeniti pravila u svojoj zemlji jer mi se ne sviđaju. Nije u redu slati ljude u pakao - poručila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje