Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sve je pod kontrolom, odgoda obveznica ne šteti proračunu'

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti te poručio da je sve pod apsolutnom kontrolom, da odgoda ne ugrožava niti mijenja nešto u proračunskom procesu i izvršenju proračuna za ovu godinu. 

"Ovo odgađanje izdanja obveznica ni u kojem slučaju ništa ne ugrožava niti mijenja u našem proračunskom procesu i izvršavanju proračuna za ovu godinu. Dakle, sve je pod apsolutnom kontrolom, nema nikakve niti drame niti posebno, da ne kažem, panike. Upravo suprotno, proračun se izvršava u skladu s planom. Naš plan financiranja i refinanciranja ni u kojem slučaju nije ugrožen, već suprotno, ponavljam: u svemu tomu gledamo kako i na koji način poboljšati uvjete naših kredita i obveznica, i u skladu s tim je i ova današnja odluka", kazao je ministar Marić u Dnevniku HRT-a.

Ministarstvo financija danas je objavilo da je izaslanstvo Ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu, da su prezentirani osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika. 

"Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće", priopćili su iz Ministarstva. 

I ministar Marić ponovio je kako je reakcija investitora bila pozitivna i kako uopće nije bio upitan njihov interes za hrvatske obveznice. 

Ipak, procijenjeno je da "u nekom odgođenom trenutku možemo postići bolje financijske uvjete za ovo izdanje" te je u skladu s tim donesena i odluka o odgodi, objašnjava Marić.

Komentari (36)
  • gosp. Mariću, kreditni a i politički rejting u EU a i u svijetu nam je nula. A sve zbog političara, nacionalizma, slabih programa, nikakvih reformi, dijeljenja ljudi. Političari rade samo za sebe, a narod im zadnja rupa na svirali. Ne čudi me ova odbijenica, jer to zapravo i jest odbijenica, kada se zbog visokih kamata niste mogli ili smjeli zadužiti. Ministre Mariću, niste vi krivi, ali ova cjelokupna situacija i ova Vlada krivac je tome.

    1. 6. 2016,   21:23
  • Sve je pod kontrolom a što ste išli onda tražit novac kad sve dobro ide, baš hvala bankarima da nas uče da možemo i bez novaca u Hrvatskoj živjeti.

    1. 6. 2016,   20:48
  • imam rješenje...sve uzeti raznim Todorićima,Čermacima,Rojsima ionako ništa nije njihovo nego pokrađeno od naroda...i netreba nam više nikakvo zaduživanje......jednostavno zar ne?

    2. 6. 2016,   07:34