Obavijesti

News

Komentari 150

'Htjeli su me smijeniti jer sam odbila nebodere u Maksimiru'

'Htjeli su me smijeniti jer sam odbila nebodere u Maksimiru'
1

Ljetos na 10 dana u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro - kaže Paladino...

VIDEO

Zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba Zrinka Paladino gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u gdje je izjavila kako je u poslu kojim se bavi "sve trulo"

- Sve je trulo u poslu kojim se bavim. U konzervatorstvu u Hrvatskoj smo u problemu, svi odreda, ne samo u gradu Zagrebu, nego i svih 20 odjela u Hrvatskoj. Politički pritisci, nesređenost, nedovoljno definirani zakoni, nedostatak pravilnika o postupanju neki su od problema koje bi trebalo urediti da bi nam svima bilo lakše, rekla je  Paladino. 

- Alarmantnih slučajeva u Zagrebu ima jako puno, krši se nezavisnost u postupku. Primjera je jako puno, odnosno jako je malo slučajeva gdje se ne utječe na poslove konzervatora - kaže Paladino.

'Traže gradnju u zaštićenom dijelu Maksimira'

Paladino se dotakla i afere vezane uz terasu na Cvjetnom trgu koja je, zbog negodovanja javnosti, uklonjena nekoliko dana nakon postavljanja:

- Mislim da se poslije Cvjetnog, nakon što su se počele spominjati smjene pročelnika Zavoda Silvija Novaka i mene kao zamjenice, pitanje moje smjene nije bilo vezano uz Cvjetni, nego uz jedan puno veći predmet u koji sam ušla slučajno na ljeto kada sam mijenjala pročelnika Novaka u Zavodu. Ta smjena koja se spominjala došla je vrlo dobro kao ideja da me se eliminira iz Zavoda - kaže Paladino i dodaje:

- Mijenjajući pročelnika Novaka ljetos na 10 dana u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Dakle, riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrijednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom obiteljskom izgradnjom i maksimalno doseše četiri kata, odnosno prizemlje plus 3 kata. Odbila sam projekt, ne u cijelosti, nego sam dala stroge konzervatorske propozicije - jakog preuobličenja, rahle izgradnje, manjih visinina, očuvanje zelenila. Zamjenske izgradnje ne bi se smjele ponoviti u Maksimiru kao one na Trešnjevci, rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.