Obavijesti

News

Komentari 104

Sve manje nade za spašavanje Julena (2) koji je upao u rupu

Sve manje nade za spašavanje Julena (2) koji je upao u rupu
15

Španjolska: Spasioci se već 11 dana muče s pokušajima njegovog spašavanja koje otežava zahtjevan teren, u utorak su uspjeli iskopati paralelnu rupu, ali je sada još moraju proširiti...

VIDEO

Dječak Julen (2) upao je u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u tom mjestu pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasitelji vjeruju da se  dječak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Pokretanje videa...

01:07

Spasioci se već 11 dana muče s pokušajima njegovog spašavanja koje otežava zahtjevan teren, u utorak su uspjeli iskopati paralelnu rupu, ali je sad moraju proširiti kako bi u nju stale cijevi i kapsule sa spasiocima i rudarima koji će ručno prokopati posljednja 4 metra horizontalnog tunela koji će spajati dvije vertikalne rupe. 

A crane removes steel tubes after failing to place them into the drilled well at the area where Julen, a Spanish two-year-old boy, fell into a deep well nine days ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan

Inženjeri su protekli tjedan iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, prije nego krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dvije rupe. Nadali su se kako bi tijekom utorka mogli proći  tunelom u potragu za Julenom no to je zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara bilo onemogućeno. Rupa u koju su htjeli ugurati cijev bila je preuska pa su ju morali proširiti. 

- Nastavljamo raditi bez odmora kako bi smo što prije stigli do Julena. Osjećamo da smo sve bliže - rekao je inženjer Angel García na konferenciji za medije. Inženjeri su zatim iskopali rupu do dubine od 60 metara te se nadaju kako bi se tijekom srijede mogli spustiti u dubinu.

Angel Garcia, delegate of Malaga

Radnici će ondje biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će prije prokopa tunela morati metalnim cijevima učvrstiti i stabilizirati prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristit će pijuke i svrdla no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći biti samo dvije osobe.

Hoće li ga spasiti? Još uvijek se nadaju da je dječak (2) živ...
Hoće li ga spasiti? Još uvijek se nadaju  da je dječak (2)  živ...

Kamere spuštene u dubinu rupe u koju je upao Julen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dječak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dječak upao ondje u nedjelju 13. siječnja.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasitelji rade "rekordnom brzinom" te da im je potreban "završni potez da izvuku Julena van". 

Utrka s vremenom: Kako doći do dječaka u bunaru od 110 m?
Utrka s vremenom: Kako doći do dječaka u bunaru od 110 m?

U Totalanu, mjestu s oko 700 stanovnika, svi se još uvijek nadaju sretnom završetku. Stanovnici nastoje pružiti utjehu uplakanim roditeljima i pokušavaju pomoći. Spasiteljima stižu poruke podrške.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.