Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve manje nade za spašavanje Julena (2) koji je upao u rupu

None Foto: JON NAZCA 15

Španjolska: Spasioci se već 11 dana muče s pokušajima njegovog spašavanja koje otežava zahtjevan teren, u utorak su uspjeli iskopati paralelnu rupu, ali je sada još moraju proširiti...

Dječak Julen (2) upao je u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u tom mjestu pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasitelji vjeruju da se  dječak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Spasioci se već 11 dana muče s pokušajima njegovog spašavanja koje otežava zahtjevan teren, u utorak su uspjeli iskopati paralelnu rupu, ali je sad moraju proširiti kako bi u nju stale cijevi i kapsule sa spasiocima i rudarima koji će ručno prokopati posljednja 4 metra horizontalnog tunela koji će spajati dvije vertikalne rupe. 

A crane removes steel tubes after failing to place them into the drilled well at the area where Julen, a Spanish two-year-old boy, fell into a deep well nine days ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan | Autor: JON NAZCA Foto: JON NAZCA

Inženjeri su protekli tjedan iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, prije nego krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dvije rupe. Nadali su se kako bi tijekom utorka mogli proći  tunelom u potragu za Julenom no to je zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara bilo onemogućeno. Rupa u koju su htjeli ugurati cijev bila je preuska pa su ju morali proširiti. 

- Nastavljamo raditi bez odmora kako bi smo što prije stigli do Julena. Osjećamo da smo sve bliže - rekao je inženjer Angel García na konferenciji za medije. Inženjeri su zatim iskopali rupu do dubine od 60 metara te se nadaju kako bi se tijekom srijede mogli spustiti u dubinu.

Angel Garcia, delegate of Malaga's Civil Engineers, holds a notebook with a drawing during a news conference showing the area where Julen fell into a deep well eight days ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan | Autor: JON NAZCA Foto: JON NAZCA

Radnici će ondje biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će prije prokopa tunela morati metalnim cijevima učvrstiti i stabilizirati prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristit će pijuke i svrdla no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći biti samo dvije osobe.

VEĆ 9 DANA NA DUBINI OD 70 METARA Hoće li ga spasiti? Još uvijek se nadaju da je dječak (2) živ...

Kamere spuštene u dubinu rupe u koju je upao Julen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dječak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dječak upao ondje u nedjelju 13. siječnja.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasitelji rade "rekordnom brzinom" te da im je potreban "završni potez da izvuku Julena van". 

People comfort each other on a road after leaving the area where Julen, a Spanish two-year-old boy who fell into a deep well four days ago in Totalan NADAJU DA JE JOŠ ŽIV... Utrka s vremenom: Kako doći do dječaka u bunaru od 110 m?

U Totalanu, mjestu s oko 700 stanovnika, svi se još uvijek nadaju sretnom završetku. Stanovnici nastoje pružiti utjehu uplakanim roditeljima i pokušavaju pomoći. Spasiteljima stižu poruke podrške.

Komentari (104)
  • To nebi preživio odrasli čovjek, a kamoli dijete od 2godine ,ak je preživio pad nema šanse da je osto živ bez hrane i vode 11 dana, o čem pričamo, žal mi je roditelja kaj to proživljavaju to

    23. 1. 2019,   11:59
  • ako ga izvuku živog stvarno ću početi vjerovati u čuda

    23. 1. 2019,   12:08
  • Rade rekordnom brzinom ? Jel to crni humor ili ovaj lik nije normalan?

    23. 1. 2019,   12:29