Obavijesti

News

Komentari 63

"Sve namjere ove reforme idu u prilog budućih umirovljenika"

"Sve namjere ove reforme idu u prilog budućih umirovljenika"
10

Premijer Plenković vjeruje da će stav HDZ-ovih partnera o reformi biti mnogo pozitivniji nakon što ih ministar Pavić u utorak izvijesti o detaljima

VIDEO

Smisao reforme je dugoročna održivost mirovinskog sustava, primjerenost mirovina, nastojanje da aktualni i budući umirovljenici budu u ravnopravnom položaju, da povećavamo iznos prosječne mirovine u iznosu na prosječnu plaću uzimajući u obzir kako je to u drugim članicama Europske unije. Mi trenutno imamo puno veći broj ljudi koji ide u neki oblik prijevremene mirovine u odnosu na starosnu i to ćemo nastojati smanjiti. Mislim da sve namjere ove mirovinske reforme idu u prilog budućih umirovljenika i održivosti našeg mirovinskog sustava- izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Pogledajte video

Na sjednici na kojoj su sudjelovali svi članovi i članice Vlade teme su bile zadnja dva tjedna rada Sabora, aktivnosti Vlade, pregled niza stranačkih, te unutarnjopolitičkih i međunarodnih aktivnosti u kojima je HDZ sudjelovao tijekom lipnja. Ministar financija Zdravko Marić na sjednici je govorio o naznakama reforme poreznog sustava, a ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić stranačkim kolegama predstavio konture reforme mirovinskog sustava, dok će na sutrašnjem sastanku detalje reforme predstaviti koalicijskim partnerima koji nisu zadovoljni najavljenom reformom mirovinskog sustava. Premijer je rekao kako očekuje da će se na sutrašnjem sastanku ući u detalje predložene reforme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obje ove reforme dio su naših napora za nastavkom strukturnih reformi uz povećanje ulaganja uz provedbu nacionalnoga programa reformi i fiskalnu konsolidaciju. Te ideje su dobro prihvaćene, a očekujemo daljnje javno savjetovanje i argumentiranu raspravu o najboljim i održivim rješenjima - rekao je Plenković.

Plenković vjeruje da će stav HDZ-ovih partnera o reformi biti mnogo pozitivniji nakon što ih Pavić sutra izvijesti o detaljima , a inicijalne ocjene mirovinske reforme vidi kao opaske na bazi komentara a ne na bazi supstance. Na pitanje hoće li se određeni sporni dijelovi korigirati Plenković je rekao kako su tek u fazi pripreme za javno savjetovanje. 

- Važno je senzibilizirati javnost, istaknuti da se aktualni umirovljenici nemaju apsolutno nikakvog razloga osjećati ugroženima i pitati se jesu li njihove mirovine u pitanju. Naprotiv, mi želimo da oni koji tek trebaju ići u mirovinu znaju u što će uplaćivati, kolike će biti mirovine, da im se pruži izbor na kraju. Nema priče o nekakvom demontiranju drugog mirovinskog stupa - uvjerava Plenković.

Premijer je na sjednici izvijestio i o sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju na kojem je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Nastojimo na cjelovit način poduzeti demografske mjere koje će biti održive, financijski priuštive i koje će imati konkretne učinke da se poprave negativni demografski trendovi u zemlji- kaže Plenković, te dodaje da je raspravom bio zadovoljan i da prijedloge predsjednice i svih ministara smatra vrlo kvalitetnima. 

- Aktivnosti koje je predstavila ministrica Murganić vrlo su blizu ideje i Vlade i predsjednice. Važno je da ono što zajednički poduzimamo prođe procjenu fiskalnoga učinka. Predsjednica je odmah potpisala zakon o dječjem doplatku koji je proširio to pravo na još 150.000 djece, a to govori koliko smo zajednički privrženi da omogućimo obiteljima da se odlučuju imati više djece, a to je ključno, imati cjelovit pristup da bi se senzibilizirala javnost i promijenila klima u društvu i da okrenemo ove trendove, koji traju duže od mandata ove vlade, u pozitivniji smjer - rekao je Plenković 

Kada je u pitanju izglasavanje nagodbe u Agrokoru koja je najavljena za srijedu, Plenković je rekao da će, prema njegovim informacijama, vjerovnici nagodbu potpisati. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.