Obavijesti

News

Komentari 31

Sve o usponu hrvatske mafije čitajte u novoj knjizi 24sata

Sve o usponu hrvatske mafije čitajte u novoj knjizi 24sata
5

U knjizi je opisano kako je Zlatko Bagarić ustrojio gang u Zagrebu, kako je Vjeko Sliško preživio čak četiri atentata dok ga nisu ubili na Cvjetnom trgu u Zagrebu...

VIDEO

Po prvi puta u knjizi ''Hrvatska mafija - od nastanka do danas'' sudionici vatrenih obračuna ispričali su kako su zbog banalne svađe izvlačili vatreno oružje i pucali na protivnike. Pripadnici podzemlja u svojim ispovijedima podijelili su s javnošću kako su na ćevape išli s najmanje trojicom tjelohranitelja, kako su gotovo paranoično zavirivali ispod automobila gledajući nije li im konkurencija postavila paklenu napravu te se osvrtali iza ramena provjeravajući je li možda na nekoj zgradi snajperist.

Kada sam počeo doživljavati stvarnu situaciju i stvarne događaje nisam više imao želju gledati film Kum, kaže jedan pripadnik podzemlja

- Sebe smo kao u ''Kumu'' zamišljali u glavnoj ulozi. Kada sam počeo doživljavati stvarnu situaciju i stvarne događaje nisam više imao želju gledati taj film. Danas sjetivši se mrtvih prijatelja i odlazaka na sprovode kada sam gledajući njihove obitelji, prijatelje koji su se gušili u suzama, postavljam si pitanje je li to ono što je svatko želio sa svoje strane ili s one za koju sam smatrao da je neprijateljska - tvrdi pripadnik podzemlja.

Mafija je u jednom trenutku toliko ojačala da su razmatrali i likvidaciju glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Nije mi bilo svejedno sretati te nabildane likove iz optužnica u nabrijanim automobilima po autocestama i drugdje. Tim ljudima ubiti nekoga vjerojatno ne predstavlja ama baš ništa. Negdje u to vrijeme, 2000. godine, Merčepovac Igor M. mi je trebao raketirati kuću na Braču gdje smo često ljetovali. Sjećam se jednog glisera tog ljeta, frajera na njemu s obrijanom glavom i gusarske zastave na krmi s mrtvačkom glavom. U to vrijeme ja sam imao stalnu  policijsku zaštitu od dva policajca. Nisu mi bile ugodne situacije s policijskim autima oko kuće, policijski gliser u uvali i policajci s dugim cijevima posvuda. Nisam se tada opterećivao s tim, ali hvala Bogu sve se dobro završilo - prisjetio se Ortynski.

Kriminalci su često na platnom spisku imali policajce. Ili su im mjesečno plaćali određeni paušal za njihove „usluge“ ili bi ih plaćali po dojavi ili za nih odrađenom poslu. No, znali su im ponuditi i seksualne usluge prostitutki.

- Tijekom 1990-ih, pogotovo za vrijeme rata, u Zagrebu je bilo mnogo javnih kuća. Jednom prilikom uhitili smo dvije prostitutke u automobilu s klijentom. Nemalo smo se iznenadili kada smo vidjeli da je to naš kolega - prisjetio se bivši policajac. Očekivao je kako će kolegu suspendirati ili mu dati otkaz. No, šefovi s tu činjenicu koristili za zabavu grohotom se smijući: “ Evo j…... Jedna ti nije dosta pa ti odmah dvije” .

Pomirenje kao iz filma 

O „kultu“ novopečenih mafijaša i njihovim običajima zorno svjedoči policajac koji je nazočio susretu pomirenja vlasnika jednog restorana u Slavoniji i časnika HV-a kojemu je inače odbijao plaćati reket. Tada je, tvrdi naš izvor, dogovoren „deal“ o podjeli teritorija između njih dvojice jer su jedini izvori zarade bili reket i droga.

- Halid Bešlić je zabavljao goste kada je na vrata banuo, u tom kraju po reketu poznati, vojni časnik. Dočekao ga je vlasnik restorana koji se jedini usprotivio plaćanju klasičnog reketa. To vam je izgledalo kao da se sastaju dva predsjednika neprijateljskih država. Svaki od njih bio je okružen sa 6-7 vidno naoružanih tjelohranitelja. Nakon rukovanja tjelohranitelji,  svi do jednog izbrijanih glava obučeni sportsko-seljačko-elegantnim stilom s crnim kožnjacima, trapericama i tenisicama rasporedili su se iza svoga gazde promatrajući i najmanji pokret suprotne strane. Ma kakav film Kum, to su trebali ovdje snimati – priča naš sugovornik dodavši kako su vojni časnik i ugostitelj ubrzo, osim snažnih tjelohranitelja, bili okruženi i  oskudno odjevenim mladim djevojkama.

U knjizi je opisano kako je Zlatko Bagarić ustrojio gang u Zagrebu, kako je Vjeko Sliško preživio čak četiri atentata dok ga nisu ubili na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koliko su koštala naručena ubojstva, odakle su dolazile plaćene ubojice te zašto gotovo niti jedan, u više od 20 godina, nije uhićen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke