Obavijesti

News

Komentari 92

Sve po zakonu: Uzet ćemo vam auto jer niste platili parkiranje

Sve po zakonu: Uzet ćemo vam auto jer niste platili parkiranje
1

U prijedlogu za ovrhu navode da će blokirati sve račune te u policiji i Fini staviti zabilježbu da ne mogu prodati auto. Clio iz 2005. zaplijenit će i mogu ga prodati kako bi namirili dug

VIDEO

Nisam platila parkiranje u Vinkovcima, a zaboravila sam platiti i opomenu, odnosno 53 kune za dnevnu kartu. Stigao je prijedlog za ovrhu na 670 kuna, a ako ga ne platim za osam dana, dug se penje na 1180 kuna, požalila nam se čitateljica iz Osijeka.

Njezin dug od 53 kune iz listopada 2017. komunalna tvrtka je lani u prosincu prodala tvrtki za naplatu potraživanja.

- U prijedlogu za ovrhu koji sam dobila navode da će mi blokirati sve račune te u policiji i Fini staviti zabilježbu kako ne bih mogla prodati auto, Clio iz 2005. zaplijenit će i mogu ga prodati kako bi namirili dug. Zašto me ranije nisu obavijestili o prodaji mog duga - pitala je Osječanka.

Moraju obavijestiti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obavijest komunalnog poduzeća dobila je istog dana kad i prijedlog za ovrhu novog vjerovnika, tvrtke za naplatu.

- Tražbina, odnosno taj dug, dio je imovine, pa je tvrtka može prenijeti odnosno ustupiti drugome. Za ustupanje tražbine nije potreban pristanak dužnika, ali je ustupitelj, u ovom slučaju komunalna tvrtka, dužna o tome obavijestiti dužnika - objasnili su iz Ministarstva pravosuđa.

Dodali su da u prijedlogu za ovrhu ovrhovoditelj može navesti više sredstava ili predmeta ovrhe, u ovom slučaju su to blokada računa i zapljena automobila, a sud će na prijedlog dužnika ograničiti ovrhu samo na dio koji je dovoljan za podmirenje duga.

- Procjenu vrijednosti pokretnine, odnosno automobila, radi sudski ovršitelj, a sud može odrediti i da to napravi sudski procjenitelj ili posebni vještak. Ako nakon prodaje automobila te namirenja ovrhovoditelja i troškova ovršnog postupka ostane višak novca vratit će ih ovršeniku - dodali su iz Ministarstva pravosuđa.

Pitali smo ih i postoji li registar tvrtki koje se bave otkupom potraživanja, a rekli su da oni ne vode takvu evidenciju.

Gradsko gospodarstvo Vinkovci koje je zaduženo za naplatu parkiranja u Vinkovcima dug je prodalo Cornix-grupi iz Osijeka. Pitali smo komunalce kad su dug naše čitateljice iz Osijeka prodali te jesu li ju o tome i kada obavijestili.

Sud odlučuje

- Više puta smo ju obavijestili o nastaloj obvezi odnosno dugu, a obavijestili smo ju i o prodaji naših potraživanja Cornix-grupi. Na ostala pitanja ne  možemo odgovoriti zbog propisa o zaštiti osobnih podataka kao ni na pitanja o prodaji potraživanja jer su poslovna tajna - odgovorili su iz vinkovačkoga Gradskoga gospodarstva.

Na zaštitu podataka i poslovnu tajnu pozvali su se i u Cornix-grupi, čiji nam je odvjetnik, opunomoćenik poslao sljedeći odgovor.

- Svi ovršenici protiv kojih je Cornix-grupa pokrenula zakoniti postupak naplate novčane tražbine mogu sami ili njihovi punomoćnici pogledati spis predmeta dok sve druge podatke bez odgovarajuće odluke suda trećim osobama nismo ovlašteni davati - odgovorio je odvjetnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a