Obavijesti

News

Komentari 35

Sve više žena ne želi svjedočiti protiv svojih nasilnih muževa

Sve više žena ne želi  svjedočiti protiv svojih nasilnih muževa
9

U šest županija nema sigurnih kuća za žene koje trpe nasilje. Politika nije koordinirana, a želimo vidjeti koordinaciju, rekla je Jelena Veljača na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova

VIDEO

Čak 78 posto muškaraca i 22 posto žena lani su bili počinitelji obiteljskog nasilja. Sve više žena koje prijave nasilje odustaje od svjedočenja jer se manje od 10 posto nasilnika kazni bezuvjetnim zatvorom. Uz to, u društvu prevladava sveopći trend nepovjerenja žrtava u institucije i pravosuđe.

To su samo neke od točaka iz izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, za prošlu godinu, koje se, između ostalog, bavi i nasiljem u obitelji. U četvrtak je pravobraniteljica pred saborskim Odborom za ravnopravnost spolova podnijela izvješće o radu za prošlu godinu.

U Sabor su, uz članove Odbora, došle i predstavnice inicijative #spasime - Jelena Veljača, Ana Pecotić i Una Zečević Šeparović. U opsežnom izvješću pravobraniteljice na čak 360 stranica navodi se kako sve veći broj žena odustaje od svjedočenja protiv nasilnih muževa. Kazne za nasilnike su iznimno blage pa žrtve gube povjerenje u sustav. Članice inicijative #spasime istaknule su da dobivaju puno dragocjenih i zabrinjavajućih informacija s terena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Glazbenici složni: 'Država mora bolje zaštititi žrtve nasilja...'
Glazbenici složni: 'Država mora bolje zaštititi žrtve nasilja...'

'Žrtvu se ne smije preispitivati'

- Najveći problem, što se spominje i u izvješću, jest nesenzibiliziranost djelatnika za žrtve nasilje. Radi se najviše o Centrima za socijalnu skrb, a to je jako zabrinjavajuće jer žrtve tamo dolaze otvorena srca, a dobivaju upute da im odvjetnici ne trebaju. To je prisutnije nego što mislimo, treba izvršiti edukaciju kako bi se žrtve zaštitilo - istaknula je Ana Pecotić. Podsjetimo, inicijativa #spasime osnovala je i Fond za pomoć i zaštitu žrtava nasilja. Za tjedan dana u Esplanadi organiziraju i veliki humanitarni koncert kojim će se u Fond prikupljati sredstva za pomoć žrtvama. Donirati se može pozivom na broj 0609003, putem stranice Indiegogo ili uplatom na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 na SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trg kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939. U opisu plaćanja treba pisati “Za Fond SPASIME”. Za uplate iz inozemstva SWIFT je HPBZHR2X.

Skupljaju donacije: Novac iz Fonda dobit će žrtve nasilja
Skupljaju donacije: Novac iz Fonda dobit će žrtve nasilja

Sastat će se na tematskoj sjednici

Osim pitanja obiteljskog nasilja, u izvješću pravobraniteljice navedeno je da se bilježi pad broja žena s invaliditetom koje žive same u odnosu na 2017., ali i dvjestopostotni rast broja žena s invaliditetom koje su postale majke. Izvješće upozorava i na senzacionalističke medijske naslove u slučajevima nasilja u obitelji što, istaknula je Ljubičić, dodatno šteti žrtvama.

'Posao države je da pomogne žrtvama nasilja'
Članice inicijative smatraju da je izvješće pravobraniteljice konkretno i sinkronizirano s onim što one smatraju najvećim problemima u temi obiteljskog nasilja. Istaknule su da Vlada treba učinkovitije i brže raditi na rješavanju problema obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...