Obavijesti

News

Komentari 2

Sve više žrtava: Na pružnim prijelazima poginulo 23 ljudi

Sve više žrtava: Na pružnim prijelazima poginulo 23 ljudi
1

Uzrok najvećeg broja nesreća je nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka pri prelaženju preko pruge i nepoštivanje signalizacije, upozorili su iz tvrtke Altpro

VIDEO

Lani su na hrvatskim željezničko-cestovnim prijelazima smrtno stradale 23 osobe, što je 10 više nego godinu prije, a broj kvarova sigurnosne signalizacije bio je za petinu veći, upozorili su u srijedu iz tvrtke Altpro uoči Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, koji će se ove godine obilježiti 7. lipnja.

Hrvatska u pogledu ulaganja u sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima značajno zaostaje u odnosu na većinu zemalja Europske unije, tvrde u priopćenju iz tvrtke Altpro, vodećem regionalnom proizvođaču signalno - sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu.

"Uzrok najvećeg broja nesreća je nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka pri prelaženju preko pruge i nepoštivanje signalizacije. One sve više proizlaze i iz zanemarivanja investiranja u izgradnju novih te modernizacije postojećih  željezničko-cestovnih prijelaza, iako su sredstva predviđena planovima i državnim proračunom", ističe direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka..

Različite tehnologije uređaja, nedostatak rezervnih dijelova za signalizaciju, nedostatak kvalificiranih ljudi za održavanje signalizacije i predugo vrijeme za detekciju i uklanjanje kvarova koji utječu na siguran rad signalno-sigurnosne opreme dodatno usporavaju željeznički promet i negativno utječu na sigurnosne navike pješaka i vozača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi to izbjegli i smanjili broj nesreća, treba uz stalne edukativne kampanje ubrzati ulaganja u željezničko-cestovne prijelaze, predviđena Nacionalnim programom rješavanja svih željezničko-cestovnih prijelaza od 2018. do 2022.  godine. U konačnici, svi u svijetu sigurnost prometa stavljaju na prvo mjesto, kaže Viduka.

Altpro će biti generalni pokrovitelj 10. međunarodne konferencije ILCAD-a (International Level Crossing Awareness Day), koja će se održati 7. i 8. lipnja u Zagrebu u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC), HŽ Infrastrukture i Fakulteta prometnih znanosti.

U sklopu konferencije će međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, te međunarodnih i domaćih institucija vezanih uz promet posjetiti proizvodne i razvojne pogone tvrtke Altpro, kako bi vidjeli jedinu tvornicu uređaja za opremanje željezničko-cestovnih prijelaza u ovom dijelu Europe, najavio je Viduka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a