Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve zbog dečka: Srednjoškolka je učenicu izrezala čašom

None Foto: 24 sata/Facebook 3

Maturantica je u kafiću vidjela 17-godišnjakinju u društvu svog bivšeg dečka. Poludjela je, razbila čašu i nasrnula je na “suparnicu”. Porezala joj je ruku

Starija je djevojka vidjela mlađu u društvu svog bivšeg dečka i poludjela. Napala ju je razbijenom čašom i porezala, ispričao nam je svjedok sukoba dviju srednjoškolki u varaždinskom kafiću Mistake.

Glavne akterice novog vršnjačkog nasilja u Varaždinu u srijedu poslijepodne bile su osamnaestogodišnja maturantica Gospodarske škole Varaždin i godinu dana mlađa učenica varaždinske Strojarske i prometne škole. Preplašena djevojka od napadačice je pobjegla u zahod. Ruka joj je bila razrezana, a krv je curila po podu.

U strahu je čekala da joj pomogne netko od osoblja. Razbjesnjena maturantica svojoj je “suparnici” vikala da će je ubiti... U kafić je odmah došla i policija, koja je slučaj okarakterizirala kao remećenje javnog reda i mira. O sukobu su obaviješteni i ravnatelji škola koje napadačica i žrtva pohađaju.

- Upoznati smo sa situacijom. To je bilo izvan škole. Naša učenica je napadnuta i ozlijeđena je. Bila je u bolnici, a sad je kod kuće i dobro je. Dajemo joj maksimalnu podršku da se što prije oporavi - kazao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin.

Prisjetio se masovne tučnjave djevojaka na varaždinskom Starom gradu otprije mjesec dana. Pet djevojaka tad je dogovorilo tučnjavu. Potukle su se zbog dečka, a sa strane je stajalo pedesetak njihovih kolega koji su incident snimali mobitelima.

- U Pravilniku o pedagoškim mjerama ističe se da su svi oni koji su snimali i navijali te kasnije ustupali snimke za javnost zapravo najveći krivci jer su poticali nasilje - kazao je Žunar. Dodaje da treba voditi računa o tome da su to djeca i da imaju pravo na pogrešku. Ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak kratko je kazala da će nasilnu učenicu sankcionirati “na način na koji policija zatraži”.

Da je brutalno nasilje među vršnjacima u porastu, upozoravaju i stručnjaci. Bullying ne pita za spol, jednako se širi i među djevojčicama i dječacima.

- Štedimo na djeci i malo ulažemo u njih. Nedostaju nam preventivni programi, a tu je i internet, koji je pružio još više mogućnosti za planiranje zlostavljanja i okrutnosti – kažu stručnjaci.

Djevojčice postaju nasilnije jer ih drukčije odgajaju, a potencijal da se pretvore u nasilnice imaju djevojčice koje dolaze iz obitelji u kojima nedostaje empatije.

– Mnogi krivci ili nisu kažnjeni ili se godinama ne kažnjavaju, a to nije dobra slika za mlade jer misle da agresijom mogu ostvariti željeni cilj. Djevojke i dečki su danas podjednako agresivni, samo se djevojke manje kontroliraju danas – objasnila je dječja psihologinja Marina Kereša.  

Nasilnica dobila prijavu  

Varaždinci su još zgroženi sukobom maloljetnica u zahodu jednog kafića. Policija je završila istraživanje 17-godišnjakinje iz Gospodarske škole u Varaždinu koja je u srijedu napala i ozlijedila djevojku (17) iz Prometne i strojarske škole.

Nisu se štedjele - udarale su se iz sve snage i psovale su  

Varaždinske srednjoškolke prošli su okršaj dogovorile na Facebooku. Sukobu je prethodila svađa zbog dečka. Djevojke su se više od pola sata čupale za kosu, davile, udarale rukama i nogama...     

Čim je obračun završio snimak je završio na Facebooku

Varaždince je najviše šokiralo što su vršnjaci sukobljenih djevojaka odobravali njihove postupke. Umjesto da ih razdvoje, oni su navijali i snimali tučnjavu mobitelima te snimke kasnije stavili na Facebook.     

Komentari (183)
  • To bi trebalo tretirati kao pokušaj ubojstva e ne remećenje javnog reda i mira.

    6. 5. 2016,   19:08
  • ovo je pokusaj ubojstva, dakle slijedi popravni dom ili robija...

    6. 5. 2016,   19:08
  • Ove Varaždinke su sve luđe i luđe, nedavno se masovno šoraju iza škole i snimaju, sada režu čašama zbog dečka, uskoro će ove lude tuke počet mlatit i silovat jadne dečke...

    6. 5. 2016,   19:13