Obavijesti

News

Komentari 366

Svečanost u Katedrali: Reiner postao vitezom Svetog groba

Svečanost u  Katedrali: Reiner postao vitezom Svetog groba
9

Najpoznatiji hrvatski član toga reda bio je blaženi Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački te zaštitnik Hrvatske ma­gistralne delegacije...

VIDEO

Akademik, bivši ministar zdravstva, bivši predsjednik Sabora, trenutačni potpredsjednik Sabora, političar iz reda HDZ-a Željko Reiner od danas ima i novu titulu i funkciju, i to vjersku. Zajedno sa još šest laika i dva svećenika postao je hrvatski vitez Viteškog reda Svetog groba Jeruzalemskog.

- Što tražite- upitao je američki kardinal Edwin Frederic O'Brien, Veliki Meštar Viteškog reda Svetog groba Jeruzalemskog koji je vodio obred.

- Želim biti ovitežen kao vitez Svetog groba - odgovorilo je devet kandidata za hrvatske vitezove viteškog reda Sveta groba Jeruzalemskog.

U bijelim plaštevima s jeruzalemskim križem koji podsjeća na pet Gospodinovih rana, poklonili su se kardinalu koji ih je, naslonivši mač na njihovo rame, proglasio hrvatskim vitezovima.

- Izjavljujem i obećavam, riječima i srcem, Bogu svemogućemu, Isusu Kristu njegovu Sinu i Blaženoj Djevici Mariji, da ću kao vjeran Kristov vojnik obdržavati sve što se od mene bude tražilo- poručili su vitezovi.

Ovaj viteški red je nastao po završetku Prvog križarskog rata, a zastupljen je u 30-ak zemalja. Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba Jeruzalemskog bio je Alojzije Stepinac koji je vitezom proglašen 1937. godine. 

Da bi postali vitezovi, kandidati su se pripremali tri godine duhovnom obnovom. Tako i akademik Reiner, otkrila nam je njegova kćer Marija koja je zajedno sa majkom ponosno pratila obred.

- Ovo je iznimna čast apsolutno, ovo je nešto veliko i bitno i treba biti zapamćeno i ovjekovječeno- poručila je kćer Maria novinarima dodavši kako otac Reiner u Crkvu ide svaku nedjelju, a ponekad i preko tjedna. 

- Duhovna obnova ojačala je i našu vjeru u smislu da smo se kao cijela obitelj ojačali i ojačali vjeru u Boga i općenito u ljude - rekla je kći Marija.

  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 366
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik