Obavijesti

News

Komentari 114

Svećenik je zlostavljao curice? 'Ležao je kraj nas, dirao nas...'

Svećenik je zlostavljao curice? 'Ležao je kraj nas, dirao nas...'
1

Prema svjedočanstvima maloljetne štićenice doma zlostavljao je od 2001. do 2014. godine, a navodno je najviše vrebao djevojčice od 10 do 12 godina. Na meti su mu bila i djeca s poteškoćama u razvoju

VIDEO

Franjevac Kornelije K. godinama je navodno seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja 'Ivan Pavao II' u Čitluku i Vionici u BiH, tvrdi pet bivših štićenica doma, pišu Novosti.

Prema njihovim svjedočanstvima, maloljetne je štićenice doma zlostavljao od 2001. do 2014. godine, a navodno je najviše vrebao djevojčice od 10 do 12 godina. Na meti ovog seksualnog predatora bila su i djeca s poteškoćama u razvoju. Katoličku crkvu potresa vjerojatno najveći pedofilski skandal koji je ikad izbio na ovim prostorima.

- Dječaci ga nisu zanimali. Obilazio je krevete oko 23 sata. Za laku noć nas je dirao, zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela. Nije sve zlostavljao. Imao je miljenice, one kojima je poklanjao najveću pozornost. Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica. Samo je pazio da ga odrasli ne vide - opisala je stravične scene jedna od bivših štićenica koja je uvjerena da su o njegovom ponašanju znali svi odrasli.

Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i franjevački provincijal Ivan Sesar o ovome skandalu bili su pismeno obaviješteni još prije devet godina. Štoviše, obaviještena je bila i Sveta Stolica. Međutim, postupak protiv K. K. nije nikada pokrenut, a on nije kažnjen na bilo koji način. K. K. i dalje propovijeda i drži mise u crkvi Krista Kralja.Također je i još uvijek jedan od upravitelja Doma te ga do danas redovito posjećuje. Dom vodi i njegova sestra, časna sestra, Kornelija K..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Neke sestre nekoliko puta su nam savjetovale da bježimo kad ga vidimo. Sestra Kornelija, međutim nije dala protiv svog brata. Kad bi čula da međusobno razgovaramo o tome ili ga ogovaramo, poludjela bi - kaže bivša štićenica. Druga je potvrdila njene riječi, a treća istaknula kako je K. K. znao u gaćama ulaziti kod djevojaka u sobu.

- Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao - kaže te dodaje kako nije dao djevojkama da se međusobno mažu kremom za zaštitu od sunca jer je to on morao raditi.

- Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati - dodaje.

Jedna od štićenica istaknula je kako nije bila zlostavljana, ali je uhvatila K. K. na djelu. Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina.

- Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke - rekla.

Sve negira

Novinar Novosti uspjeli su i doći do K. K. i suočiti ga s optužbama. On je sve negirao te dodao kako se radi o pohlepnoj lažljivici koja mu smješta jer joj nije dao financijsku podršku koju je tražila. Pretpostavlja da je ona poslala i anonimnu prijavu.

- Bilo je tu više od 300 djece. Bilo je svakakve djece. To su vam napuštena djeca bez roditelja, djeca iz razorenih obitelji, svakakva problematična djeca. Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta. Bilo je tu svega - rekao je K. K.

Crkva pokušala sve zataškati

Biskup Perić je rekao kako nije imao ovlasti istraživati spomenutog svećenika jer je prijava kojom ga se optužuje bila anonimna. Naposljetku, Vatikanu je poslano izvješće s prijavom i iskazom K. K. Priča je tako i završila. Nitko od navedenih nije obavijestio policiju, iako ih zakon BiH obvezuje na to. Crkva je tako pokušala zataškati pedofilski skandal, pišu Novosti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji