Obavijesti

News

Komentari 1

Svećenik koji je živio za narod i s narodom i u ratu i u miru...

Svećenik koji je živio za narod i s narodom i u ratu i u miru...
1

Dokumentarni film „Dobri pastir“ posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata...

VIDEO

U produkciji Udruge ''Dr. Ante Starčević'' iz Tovarnika, nakon dugogodišnjeg rada, završen je dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu. Film prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata, u kojima je branio katoličku vjeru, kao i ljudsko dostojanstvo svake osobe. 

Smaknuli ga četnici u podrumu pa se poslije hvalili ubojstvom
Smaknuli ga četnici u podrumu pa se poslije hvalili ubojstvom

- Scenarij filma se temelji na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao  a to su Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka - kaže nam producent Antun Ivanković.

Godine proveo kao svećenik u Borovu naselju

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, zaređen je 1952. godine u Zagrebu, a deset godina kasnije dolazi u Borovo naselje sa teškim zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice  Borovo. 

- Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju. Gradnja crkve je herojsko djelo kad se uzme da je pater Flavijan uspio sagraditi tu velebnu crkvu i samostan u mjestu okruženom komunistima koji su bili neobično žestoki kao i također stanovništva koje je u većini bilo protukatolički orijentirano - objašnjava nam Ivanković.

Oslonac i tješitelj prognanih

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre. 

'Kip Gospe vjernicima je u ratu najavljivao slobodu i povratak'
'Kip Gospe vjernicima je u ratu najavljivao slobodu i povratak'

- Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Umro je u  varaždinskoj je bolnici nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru - zaključuje producent filma. 

Film će se predstaviti u gradovima i mjestima u kojima je djelovao pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori