Obavijesti

News

Komentari 621

Svećenik s 26 satova: 'Nisam se ja zavjetovao na siromaštvo'

Svećenik s 26 satova: 'Nisam se ja zavjetovao na siromaštvo'
1

Iz njegova stana na Bilom Brigu u Zadru serijski provalnik ukrao je satove Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko...

VIDEO

Serijski lopov Frane Brković (34) u samo četiri mjeseca, od ožujka do srpnja 2017. godine, pokrao je uglavnom milodare iz devet crkava i dva župna stana.

Provalio je, dakle, u crkvu Gospe od Karmela u Vodicama, Uznesenja blažene Djevice Marije, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusova, Blažene Djevice Marije u Zadru, Rođenja blažene Djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, Pravoslavnu crkvu u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru.

Najveći plijen odnio je u župnom stanu svećenika Marija Sikirića u zadarskom kvartu Bili Brig. Našao je i ukrao 26 ručnih satova.

- To je nešto što je meni drago i što meni bliski ljudi znaju pa mi poklanjaju za rođendane, prilikom promjene župe i slično. To mi je strast još iz vremena studiranja u Italiji, a sad imam 50 godina. Polovica tih satova je poklonjena. Ali ja imam neku svoju nagradu za rad i mogu s njom raditi što me volja. Ovako ispada da mi se nameće i diktira što da radim, ali to ne čini institucija za koju radim. Osjećam da sam ugrožen zbog toga, ugrožava mi se privatnost i potražit ću zaštitu - rekao nam je don Mario.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Krade milodare po crkvama, a jednom svećeniku uzeo satove
Krade milodare po crkvama, a jednom svećeniku uzeo satove

Iz njegova stana na Bilom Brigu u Zadru serijski provalnik ukrao je satove Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breil, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard te kopiju Rolexa.

- Ne želim se opravdavati, ali dio tih satova su stari reparirani satovi, a Rolex je bio samo jedan. Riješio sam se zbirke, nešto sam poklonio, nešto prodao. Jako mi je drag sat koji mi je poklonio zet pomorac, ali taj mi se nije ni vratio. To su meni uspomene nekih dragih ljudi. Ne znam zašto se stvari postavljaju tako tendenciozno i zašto mi se diktira kako da se ponašam, ako to ne čini Crkva - pita se svećenik, pa smo ga podsjetili da mu je “šef” Isus Krist razdijelio svoje haljine siromasima.

- Ali ja nisam redovnik i nemam obvezu siromaštva, samo preporuku. Imam ja i oca i mater pa sam od njih dobio nasljedstvo, s braćom i sestrama. Ako sam prodao zemlju, imam svoj novac. To je moja osobna stvar. Imam i više od tisuću knjiga, 30 bijelih majica i 25 pari mudanata, a mogao sam skupljati poštanske marke ili sličice - rekao je don Mario te dodao da ne znamo, recimo, da pomaže u školovanju mladima (ali da to ne napišemo), a da sad lopov ispada Robin Hood koji pljačka bogataše. Na Općinskom sudu u Zadru traje suđenje lopovu recidivistu Frani Brkoviću, kojega dovode iz zatvora u Šibeniku, gdje odslužuje kaznu od ranije. Svećenik Sikirić je samo jedan u nizu okradenih. Na posljednjem ročištu u srijedu svjedočio je pokradeni svećenik.

- Ne daj, Bože, da smo se našli sami u istoj prostoriji. Zajedno ne bismo izašli iz sobe. Jesam što jesam, svećenik, ali sam i Bibinjac - rekao je župnik župe blaženog Alojzija Stepinca.

Nama je rekao da to nikako nije bila prijetnja i da nije ni pomislio prijetiti.

- Ma rekao sam: ‘Oslobodi Bože da smo se našli zajedno u istoj prostoriji, netko ne bi izišao’. Nije to bila prijetnja, nikako. Samo sam htio reći da imam karakter i odgoj svećenika, a Bibinje su sredina u kojoj sam rastao - rekao je don Mario.

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 621
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji