Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šveđani odustali od istrage protiv Assangea za silovanje

None Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson rekla je da su dokazi koje je iznijela podnositeljica tužbe bili smatrani vjerodostojnima i pouzdanima, ali nakon gotovo 10 godina sjećanja očevidaca su izblijedjela

Švedska tužiteljica u utorak je objavila da neće nastaviti istragu o optužbama za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nakon što je provela reviziju dokaza.

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson kazala je da su dokazi koje je iznijela podnositeljica tužbe bili smatrani vjerodostojnima i pouzdanima, ali nakon gotovo deset godina sjećanja očevidaca su izblijedjela.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London IZRUČENJE SAD-U Assange na sudu u Londonu, odbijen zahtjev za odgodom

- Provevši obuhvatnu analizu onoga što je utvrđeno tijekom preliminarne istrage, zaključila sam da dokazi nisu dovoljno čvrsti da budu temelj za podizanje optužnice - rekla je novinarima.

Assange (48) niječe sve optužbe, iznesene prvi put 2010.

Na odluku o odustajanju od istrage može se podnijeti žalba.

Assange se nalazi u britanskom zatvoru do saslušanja u veljači o izručenju SAD-u koji ga traži zbog 18 točki optužnice uključujući urotu u cilju hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London ISTRAŽUJU SLUČAJ Švedska zasad neće izdati istražni nalog protiv Assangea

Prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Uhićen je u travnju i služi zatvorsku kaznu jer se nije pojavio na sudu koji ga je pustio na slobodu uz jamčevinu.

Komentari (12)
  • Eto konačno su i farsu oko silovanja odbacili. Nadam se da Britanija neće izručiti ovog nedužnog čovjeka kojeg progone političari bez ijednog valjanog argumenta.

    19. 11. 2019,   16:48
  • Ako ga izruče SAD-u, ovaj heroj našeg doba je u velikoj gabuli. Ovo švedsko odustajanje od optužbe, možda je samo igra kako bi bio izručen što prije SAD-u? Neka mu je sretno!

    19. 11. 2019,   16:25
  • dok je on na slobodi i mi smo!

    19. 11. 2019,   18:23