Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Švercali jegulje od 3,3 mil. kn: Pritvor za Kineza i Koreance?

None Foto:

Uskok protiv četvorice stranih državljana provodi istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i trgovanja divljim vrstama u sastavu zločinačkog udruženja

Uskok je priopćio kako je na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv državljanina NR Kine (1972.) i trojice državljana Republike Koreje (1986., 1981., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i trgovanja divljim vrstama u sastavu zločinačkog udruženja. Podsjetimo, oni su početkom veljače u zračnoj luci Franjo Tuđman uhvaćeni s osam kofera u kojima je bilo čak 252.000 mlađi jegulja, strogo zaštićene europske vrste, koje vrijede 3,3 milijuna kuna.  

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:   

'Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019., na području Republike Koreje i Republike Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Vijeća (EZ), br. 338/97, na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije. U cilju realizacije plana, I. okr. je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s II. okr. i drugim zasad nepoznatim osobama, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta. Potom su I. i II. okr. tako pakiranu mlađ predavali III. i IV. okr. radi njezina daljnjeg prijenosa iz Hrvatske u Vijetnam i druge države na području Azije. Sukladno dogovoru, I. okr. je prethodno za III. i IV. okr. rezervirao i plaćao avionske karte i smještaj u Hrvatskoj. Na opisani način I. okr. je nabavio ukupno najmanje 252 000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.'

Podsjetimo, dvojica Koreanaca već se nalaze u pritvoru zbog opasnosti od bijega. Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su utvrdili da to nije prvi put da krijumčare jegulje iz Hrvatske. 

Jedan od njih navodno je već ranije iz zemlje iznio najmanje tri kovčega.  Jegulje, podrijetlom iz Neretve, navodno su trebali prošvercati u Vijetnam. Nije isključeno da je konačna zemlja destinacija zapravo bila Japan, gdje se za njih može postići i nekoliko puta veća cijena.

Komentari (4)
  • Pa što. I "somovi" koje kupujemo su iz Vijetnama. Opet će se vratiti nazad.

    6. 3. 2019,   12:46
  • Ja nebi smel u avion ak vide mog pitona nadrapal sam ..................................

    6. 3. 2019,   14:09
  • Njegulja😂

    6. 3. 2019,   12:55