Obavijesti

News

Komentari 15

Sveučilište u Zagrebu dobilo je 368 novih doktora znanosti

Sveučilište u Zagrebu dobilo je 368 novih doktora znanosti
1

Nakon što su izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti. U novo i više akademsko zvanje simbolično su ušli prebavicanjem kićanke (cofleka) na akademskim kapama na desnu stranu

VIDEO

Sveučilište u Zagrebu steklo je 368 novih doktora i doktorica znanosti i umjetnosti koje je na taj akademski stupanj na dvjema svečanostima u nedjelju u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirao rektor Damir Boras.

Čestitajući laureatima na njihovu velikom uspjehu, "koji je ujedno i uspjeh našega Sveučilišta", rektor Boras je istaknuo kako je riječ o značajnoj prekretnici u životu svih njih jer stjecanjem akademskog stupnja doktora znanosti stječu pravo na samostalno oblikovanje vlastitih istraživanja, "što je prvi bitni i temeljni korak na putu cjeloživotnog ostvarivanja vlastitih kreativnih sposobnosti i vlastitih akademskih i građanskih sloboda".

Ključni dio doktorskog obrazovanja nije tek puko pohađanje teorijske nastave, kazao je rektor, nego "kontinuirani i mukotrpni praktični rad u kojem kandidat kao dio organizirane istraživačke skupine mora stvoriti svojih ruku djelo i svojih ideja i snova ostvarenje, koje će drugi priznati kao izravni doprinos ukupnome znanju čovječanstva".

Na taj način, sustav doktorskoga obrazovanja smisleno teži stvaranju samostalnih i kreativnih osoba koje uz to resi i sposobnost kritičkoga razmišljanja, samostalnoga zaključivanja, objektivnoga i uravnoteženoga razmatranja svih teorijskih problema, te umijeće  obzirnoga, nepristranoga i dostojanstvenoga raspravljanja o suprotnim i suprotstavljenim mišljenjima, kao i sposobnost da se nova znanja i umijeća uspješno primjene na opću dobrobit svoje zajednice i čovječanstva u cjelini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Time sustav doktorskoga obrazovanja stvara ne samo razborite, kreativne, profesionalne i moralne članove akademske zajednice, nego i zrele, uravnotežene i dostojanstvene građane svijeta koji su temelj demokratskoga ustrojstva i općega društvenoga i ekonomskoga napretka svake ljudske zajednice", ocijenio je Boras, te poručio: "Oni koje doktorima znanosti proglasimo danas bit će glasnogovornici razuma, tolerancije, nalaženja veselja u radu, ljubavi prema bližnjemu, novih otkrića i spoznaja sutra, te lučonoše i jamci našega opstanka i našega napretka u budućnosti".

Kandidati su na svečano proglašenje došli odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape u dvjema tradicionalnim povorkama prelazeći sjevernu stranu Trga Republike Hrvatske od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta.

Nakon što su izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti. U novo i više akademsko zvanje simbolično su ušli prebavicanjem kićanke (cofleka) na akademskim kapama na desnu stranu, nakon čega je uslijedilo uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora, a svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a