Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Svi su u zabludi': Obećali im ugovore i posao, ali još ništa

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Zasad samo ispitujemo’: Ministarstvo ističe da se radi o eksperimentalnoj provedbi i priznaju da i dalje nema pravne osnove za zapošljavanje učenika

Sedam mjeseci nakon početka projekta dualnog obrazovanja i jedva dva prije kraja školske godine, pokazuju se veliki problemi s ovim projektom.

Iako je program uveden s ciljem da učenici imaju smanjenu satnicu kako bi se mogli više posvetiti praksi, i to kod točno određenih poslodavaca, oni zasad još ne rade niti su dobili ugovore, kako je bilo najavljivano. U ministarstvu kažu da će “u suradnji s drugim ministarstvima poduzeti korake kako bi se izmijenio pravni okvir koji će omogućiti polaznicima da na osnovu učenja temeljenog na radu steknu prava koja im proizlaze iz radnog odnosa”. Na pitanje zašto to nije učinjeno prije potpisivanja ugovora odgovaraju kako se pravni okvir ne može se mijenjati prije potpisivanja ugovora jer još traje eksperimentalna provedba.

- U skladu s rezultatima praćenja i evaluacije te analize eksperimentalne provedbe, Ministarstvo će odlučiti o uvođenju strukovnih kurikuluma i uskladiti pravni okvir za njihovu provedbu - objašnjavaju.

Pitali smo ih i kako je moguće da će učenici prvih razreda koji se školuju za buduće kozmetičare na praksu kod poslodavca krenuti tek 17. lipnja, nakon što im završi nastava.

- Učenicima je tijekom školske godine omogućeno korištenje 45 radnih dana odmora, a što npr. učenicima u programima za vezane obrte nije omogućeno, jer im nastavna godina traje i do 42 tjedna, s obzirom na fond sati prakse. Stoga, učenicima u dualnom programu se ne smanjuje odmor - kažu.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja roditelje i učenike dovelo je u zabludu stvarajući privid da će polaznici eksperimentalnog modela dualnog obrazovanja biti lakše zapošljivi i konkurentniji - ističu u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Ističu da je već postojeći Jedinstveni model obrazovanja zapravo hrvatska verzija dualnog modela obrazovanja, prilagođena našim gospodarskim prilikama i zakonodavnom okviru.

Zašto se ministarstvo zaigralo izradom potpuno novom, njemu paralelnom programu, ne znaju. Pobrojali su i dugi niz problema eksperimentalnog modela. Prvo, učenik ostaje učenik, nije zaposlenik, kao što je ministarstvo najavljivalo. Drugo, učenik za rad prima naknadu, a ne plaću. Nadalje, učenik nema mirovinsko osiguranje, što je opet isto kao u JMO-u. Fond praktične nastave u našem dualnome modelu, ističu, znatno je manji u odnosu na modele dualnog obrazovanja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, što rezultira činjenicom da neće biti moguće organizirati nastavu po modelu “tjedan za tjedan“ (tjedan dana teorije, tjedan dana prakse) – upozoravaju obrtnici.

Kontaktirali smo nekoliko škola, ali ni ni iz jedne nam nisu željeli službeno odgovoriti kakvo je njihovo viđenje dualnog programa. Komora tvrdi da je eksperimentalni dualni model strukovnog obrazovanja uistinu omalovažio dualni model.

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Ova priča je samo još jedan dokaz da Ministarstvo obrazovanja na čelu sa Divjakicom ne zna tko im glavu nosi. Prije jako puno godina je Ante Starčević rekao da "narod koji obrazovanje preda tuđincu nema budućnosti". A Plenković i HDZ su obrazovanje predali tuđincu. Ali, što smo od hdz-OVACA drugo mogli očekivati? Bitno je da na slijedećim izborima vodimo računa o tome.

    8. 5. 2019,   00:04
  • čovjek nikad nije iskreniji nego kad priznaje da je lažov

    7. 5. 2019,   20:02