Obavijesti

News

Komentari 2

'Svi su u zabludi': Obećali im ugovore i posao, ali još ništa

'Svi su u zabludi': Obećali im ugovore i posao, ali još ništa
1

‘Zasad samo ispitujemo’: Ministarstvo ističe da se radi o eksperimentalnoj provedbi i priznaju da i dalje nema pravne osnove za zapošljavanje učenika

VIDEO

Sedam mjeseci nakon početka projekta dualnog obrazovanja i jedva dva prije kraja školske godine, pokazuju se veliki problemi s ovim projektom.

Iako je program uveden s ciljem da učenici imaju smanjenu satnicu kako bi se mogli više posvetiti praksi, i to kod točno određenih poslodavaca, oni zasad još ne rade niti su dobili ugovore, kako je bilo najavljivano. U ministarstvu kažu da će “u suradnji s drugim ministarstvima poduzeti korake kako bi se izmijenio pravni okvir koji će omogućiti polaznicima da na osnovu učenja temeljenog na radu steknu prava koja im proizlaze iz radnog odnosa”. Na pitanje zašto to nije učinjeno prije potpisivanja ugovora odgovaraju kako se pravni okvir ne može se mijenjati prije potpisivanja ugovora jer još traje eksperimentalna provedba.

- U skladu s rezultatima praćenja i evaluacije te analize eksperimentalne provedbe, Ministarstvo će odlučiti o uvođenju strukovnih kurikuluma i uskladiti pravni okvir za njihovu provedbu - objašnjavaju.

Pitali smo ih i kako je moguće da će učenici prvih razreda koji se školuju za buduće kozmetičare na praksu kod poslodavca krenuti tek 17. lipnja, nakon što im završi nastava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učenicima je tijekom školske godine omogućeno korištenje 45 radnih dana odmora, a što npr. učenicima u programima za vezane obrte nije omogućeno, jer im nastavna godina traje i do 42 tjedna, s obzirom na fond sati prakse. Stoga, učenicima u dualnom programu se ne smanjuje odmor - kažu.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja roditelje i učenike dovelo je u zabludu stvarajući privid da će polaznici eksperimentalnog modela dualnog obrazovanja biti lakše zapošljivi i konkurentniji - ističu u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Ističu da je već postojeći Jedinstveni model obrazovanja zapravo hrvatska verzija dualnog modela obrazovanja, prilagođena našim gospodarskim prilikama i zakonodavnom okviru.

Zašto se ministarstvo zaigralo izradom potpuno novom, njemu paralelnom programu, ne znaju. Pobrojali su i dugi niz problema eksperimentalnog modela. Prvo, učenik ostaje učenik, nije zaposlenik, kao što je ministarstvo najavljivalo. Drugo, učenik za rad prima naknadu, a ne plaću. Nadalje, učenik nema mirovinsko osiguranje, što je opet isto kao u JMO-u. Fond praktične nastave u našem dualnome modelu, ističu, znatno je manji u odnosu na modele dualnog obrazovanja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, što rezultira činjenicom da neće biti moguće organizirati nastavu po modelu “tjedan za tjedan“ (tjedan dana teorije, tjedan dana prakse) – upozoravaju obrtnici.

Kontaktirali smo nekoliko škola, ali ni ni iz jedne nam nisu željeli službeno odgovoriti kakvo je njihovo viđenje dualnog programa. Komora tvrdi da je eksperimentalni dualni model strukovnog obrazovanja uistinu omalovažio dualni model.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a