Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Svi znamo da su šume, vode, polja u vlasništvu Hrvatske"

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Šef SDP- a Davor Bernardić, podsjetimo, tijekom glasovanja o Zakonu ukazao je na to da je Vlada usvojila amandman Kluba HDZ- a prema kojem bi se mogla uzeti imovina

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u četvrtak je u Hrvatskom saboru poručila kako je Hrvatski sabor donio iznimno važnu odluku usvojivši Zakon o postupku izvanredne uprave trgovačkih društava od sistemskog značaja za RH, tzv "lex Agrokor". Prozivke oporbe nazvala je politikantstvom. 

- Hrvatski sabor je upravo usvojio Zakon kojim je stvorena sigurnosna mreža koja može očuvati stabilnost gospodarstva u slučaju da se stečajnim ili predstečajnim razlozima suoči neka od sistemski važnih kompanija. Mislim da je u tom smislu Hrvatski sabor donio iznimno važnu odluku, a saborski zastupnici koji se tijekom ovog glasovanja diskutirali i način na koji su diskutirali, mislim da je politikantski i duboko iskrivljavanje smisla ovog Zakona i to namjerno za eventualne pojedinačne političke interese zaboravljajući istovremeno interes Hrvatske što mi nije drago- rekla je Dalić.

Šef SDP- a Davor Bernardić, podsjetimo, tijekom glasovanja o Zakonu ukazao je na to da je Vlada usvojila amandman Kluba HDZ- a prema kojem bi se mogla uzeti imovina u slučaju da se nov novac koji bi se "upumpao" u tvrtku ne bi mogao vratiti. 

- Jedan od temeljnih stupova na kojima počiva ovaj Zakon je pravilo najstarije tražbine i o njemu govorimo već tjedan dana. Izvanredni povjerenik će moći uzeti zajam kako bi očuvao stabilnost poslovanja i isplatio dobavljače. Taj će zajam biti najstarija tražbina koja će se isplaćivati prva tijekom poslovanja društva. Amandman koji je danas usvojen, dodaje i razjašnjava položaj te najstarije tražbine u slučaju da društvo ode u stečaj, tj da nagodba ne uspije. Ako bi društvo otišlo u stečaj, tada bi taj konkretni zajam zadržao status najstarije tražbine i u fazi stečaja koja bi se odvijala po svim pravilima stečajnog zakona. Ovo što je gospodin Bernardić spominjao šume, vode, polja... svi znaju da po hrvatskom zakonu vlasništvo šuma, poljoprivrednog zemljišta jest vlasništvo RH, a sve pravne osobe njega koriste temeljem koncesija - rekla je.

Jedan od amandmana daje mogućnost bankama da uđu u vlasničku strukturu ukoliko se ne može vratiti novac, zbog čega su došle kritike. Dalić ističe kako amandmani nisu vezani s bankama da uđu u upravljačku strukturu.

- Amandmani o kojima smo danas raspravljali nisu ni na koji način vezani sa bankama da uđu u vlasničku strukturu ako se ne može vratiti novac. Kako i na koji način će se postojeći dugovi sistemski važne kompanije, ako se nad njom otvori postupak izvanredne uprave, razriješiti, pitanje je nagodbe. To na kraju odobrava sam Trgovački sud- kaže Dalić.

Oporbeni HNS tvrdi da bi se ovaj Zakon mogao aktivirati zbog nemogućnosti da dođe do dogovora, no ministrica u ovom trenutku o tome ne bi spekulirala. 

- Zakon je osigurao sigurnosnu mrežu za hrvatsko gospodarstvo. Uprava kompanije i njezini vjerovnici i dalje su slobodni postići dogovor i ja ih na to pozivam. Neka postignu dogovor, vrijeme najbrže prolazi za dobavljače. Ako ne mogu postići dogovor tada Uprava Agrokora će se moći pozvati na ovaj Zakon. U ovom trenutku treće opcije nema- rekla je. 

Na pitanje što znači činjenica da je u ovom trenutku pokrenut stečajni postupak nad Konzumom i može li to izazvati kaos, Dalić kaže kako je prijelaznim odredbama ovog Zakona utvrđeno da sudovi takve slučajeve upućuju u provođenje upravo po ovom Zakonu. 

- Vijesti o pokretanju stečaja nad Konzumom nalaze se u sudskom procesu i s tim predmetom će se postupati kao što je utvrđeno Zakonom o stečaju. Međutim, prijelaznim odredbama ovog Zakona, utvrđeno je da u slučaju ako postoje pokrenuti stečajni postupci protiv društava koji udovoljavaju uvjetima ovog Zakona, onda će sud takve slučajeve uputiti u provođenje po ovom Zakonu- kaže.
Na pitanje postoji li mogućnost da se dobavljačima omogući reprogram poreznog duga i da ga plaćaju obročno, Dalić kaže da to u ovom trenutku nije moguće komentirati. 

- U ovom trenutku porezni propisi pružaju mogućnosti koje su navedene u poreznim propisima i dalje u ovom trenutku nije moguće komentirati- rekla je Dalić. 

Komentari (43)
  • "šume, vode, polja u vlasništvu Hrvatske".......I jesu ZASADA!!!! A sad prigodna asocijacija. Pa u ritmu aktuelnog stanja u Hrvatskoj ožeži; .♫♪♫♪♫♪♫Raznit će nas svugdi neki ritam ludi di god mu se svidi O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće♫♪♫♪♫♪♫ Tu du du .... Nema nam pomoći ♫♪ Tu du u du .... Nema nam pomoći ♫♪ Tu du du .... Nema nam pomoći ♫♪ Tu du du .... Nema nam pomoći♫♪♫♪♫♪♫.............. TBF,,,,,-.

    6. 4. 2017,   15:48
  • Ako je to sve Hrvatsko neznači da HDZ mora to odmah rasprodati.

    6. 4. 2017,   16:07
  • Za sada jesu u vlasnistvu drzave.Postavlja se pitanje do kada?

    6. 4. 2017,   16:02