Obavijesti

News

Komentari 93

Vladin prijedlog: Žele smanjiti već sljedeće rate u švicarcima

Vladin prijedlog: Žele smanjiti već sljedeće rate u švicarcima
3

Vladin prijedlog je da se tečaj švicarskog franka fiksira na 5,8 kn i da se smanje kamatne stope na 4 ili manje posto. Donijet će i Uredbu koja će omogućiti niže rate

VIDEO

Premijerka Kosor u srijedu je rekla kako je Vlada predložila bankama da tečaj švicarskog franka fiksiraju na 5,8 kuna i da se dogovori smanjivanje kamatnih stopa na četiri ili manje posto za stambene kredite vezane uz ‘švicarac’.

- Još 2009. je Vlada tražila da svatko podnese svoj teret krize, ali se pokazalo da banke dobro posluju. Sada je red i na njima da podnesu dio tereta, a građani su zadnji koji trebaju snositi sve na svojim leđima - rekla je Kosor.

Ministrica financija Martina Dalić dodala je da ovo neće ostati samo mrtvo slovo na papiru nego da će rate za stambene kredite biti manje već idući mjesec. Za to će donijeti i Uredbu. 

Banke bi trebale nakon 15. kolovoza pozivati dužnike na potpisivanje novih ugovora. U Vladi se rekli da je dio banaka već pristao na mjere, a od dijela  banaka još čekaju odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Švicarci odlučili intervenirati da smanje franak

Švicarska središnja banka (SNB) u srijedu je odlučila poduzeti nove jake mjere kako bi suzbili snažan rast švicarskog franka, objavili su u svom priopćenju. SNB je ocijenio da je franak trenutno precijenjen te bi mogao ugroziti ekonomski razvoj. Odlučili su kako će ciljanu razinu tromjesečnog Libora dovesti što više je moguće na razinu nule, odnosno smanjiti raspon sa 0 do 0,75 posto, na 0 do 0,25.

Libor je međubankovna ponudbena kamatna stopa, koja je promjenjiva, i obračunava se na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala. 

Uz to odlučili su i značajno povećati ponudu švicarskog franka na financijskim tržištima u sljedećih nekoliko dana, a planiraju i podići bankarske depozite pri SNB-u sa sadašnjih 30 milijardi franaka na 80 milijardi, prenosi Wall Street Journal. 

Nakon objave švicarske banke, švicarski franak pao je za 2,1 posto u odnosu na euro i nešto više od 1 posto u odnosu na dolar. Hrvatska narodna banka objavila je novu tečajnu listu prema kojoj je franak također nešto pao, na 6,68 kuna po srednjem tečaju.

Odmah će se prekinuti obnavljanje repoa i računa SNB-a bez dospjeća te će otkupiti izvanredne račune SNB-a dok se ne dostigne željena razina uplata. Od zadnjeg SNB-ovog kvartalnog izvješća globalna ekonomska situacija se pogoršala, a potražnja za švicarskim frankom povećala se u zadnjih nekoliko tjedana. Kao posljedica toga svakako je i znatno pogoršanje švicarske ekonomije. SNB nastavit će pozorno pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i ako bude potrebe poduzeti daljnje mjere protiv jačanja franka.

>>> Uskoro opširnije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...