Obavijesti

News

Komentari 92

Đukan: Od Miličića sam dobio 4 mil. kn koje sam dao Mačeku

Đukan: Od Miličića sam dobio 4 mil. kn koje sam dao Mačeku
5

Na suđenju Sanaderu i HDZ-u u aferi Fimi media danas je svjedočio Željko Ševerdija koji je kazao kako je donirao HDZ-u 100.000 kuna i za to je primio zahvalnicu

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke koje se tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki preko Fimi medije. Iako je trebalo svjedočiti sedam svjedoka, danas ih je svjedočilo šest jer se Slaven Tintor nije pojavio.

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo poduzetnik Željko Ševerdija (51), vlasnik tvrtke FLEX-O. On je u istrazi ispričao Uskoku kako je na nagovor Mladena Barišića morao sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ. Danas je ispričao kako je 2006. htio donirati stranku te je zbog toga došao u Barišićev ured. Predao mu je 100.000 kuna u svoje ime i u ime svoje tvrtke za što je dobio zahvalnicu HDZ-a. 

Optuženi Ivo Sanader predočio mu je njegov iskaz iz istrage u kojem je Ševerdija rekao kako je došao kod Barišića i požalio mu se da ima nekakvih problema s HEP-om i zamolio ga za pomoć da se to riješi, budući da je Barišićev zet Ante Despot radio u HEP-u. Sanader ga je pitao je li kao protuuslugu donirao HDZ-a, na što je Ševerdija odgovorio kako to nema veze i da nije zbog toga donirao novac. 

Nakon Ševerdije je svjedočila bivša Sanaderova tajnica Helga Draženović (42). Ona je od 2006. do početka 2008. povremeno radila u HDZ-u za što je primala 1.500 kuna od Branke Pavošević, također optužene u ovom slučaju. Kazala je kako je uvijek potpisivala isplatnicu kada bi primila novac. 

Draženović je inače sestra Slavena Tintora, kojeg je u svom iskazu spominjao Ivan Jarnjak rekavši da mu je Tintor ispričao kako je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku. Bivša Sanaderova tajnica kazala je kako se njezin brat raspitivao oko donacija HDZ-u prije parlamentarnih izbora 2007. pa ga je ona uputila na Ratka Mačeka. Rekla je kako zna da je Tintor donirao stranku, ali ne zna koliko je novca dao i je li za to primio potvrdu. 

Svjedočio je i bivši predsjednik Uprave Đuro Đaković, Velimir Kučinar. On je ispričao kako je konzorciji u kojem je bio Đuro Đaković radio neke poslove za HEP te da su im iz HEP-a rekli kako moraju donirati HDZ-u milijun kuna kako bi im priznali te radove. Kučinar tvrdi da su on i još trojica direktora drugih firma iz konzorcija skupili 520.000 kuna koje su predali bivšem direktoru HEP Proizvodnje d.o.o Petru Čubeliću. Kučinar je kazao kako ostatak novca nikada nisu donijeli jer je Sanader otišao s premijerske funkcije, a Ivan Mravak je smijenjen iz HEP-a pa su to shvatili kao promjenu okolnosti. 

Sanaderov odvjetnik upitao ga je koliko je puta bio u Uskoku na ispitivanju, na što je Kučinar odgovorio dva puta da bi se ubrzo ispravio i rekao da je bio tri puta na ispitivanju.

- S tim da su me drugi put zvali da dam iskaz te su mi predočili određene dokaze koji su i mene teretili - pojasnio je Kučinar.

Ivo Sanader je potom iznio prigovor na istinitost iskaza ovog svjedoka. Rekao je kako nije točno da su odbili platiti ostatak novca jer su se promijenile okolnosti, nego zato što su ih pratili.

Bivši direktor i dioničar IGH Petar Đukan svjedočio je kako je ta građevinska tvrtka davala donacije HDZ-u, političkim strankama, sportskim klubovima i udrugama građana.

- Ja sam bio i saborski zastupnik HDZ-a i znao sam da pred izbore uvijek treba novac. Prije predsjedničkih izbora 2005. nagovarao sam ljude da prikupe novac kako Stjepan Mesić ne bi pobijedio jer je on bio protiv IGH. Luka Miličić (op.a. bivši predsjednik uprave Dalekovoda) mi je od anonimnih donatora donio 4 milijuna kuna. Novac je bio u jednom paketu, a ja sam ga u vrećici odnio u središnjicu HDZ-a i predao ga Mačeku - ispričao je Đukan i dodao kako za predani novac nije dobio potvrdu niti ju je tražio.

Đukan je u iskazu Uskoku ranije ispričao kako mu Miličić nije ništa rekao da je u paketu novac. Također je dodao kako se radilo o 500.000 kuna. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković danas ga je pitala zašto je promijenio iskaz.

- Nisam se dobro sjećao. Poslije saslušanja sam pozvao Miličića da raščistimo stvari pa sam se opet javio Uskoku da popravim iskaz - pojasnio je Đukan.

Luka Miličić je u svom svjedočenju ispričao kako ga je Đukan pozvao k sebi i rekao mu da treba dati donacije za HDZ. On je, kaže, pozvao svojih desetak prijatelja kojima je rekao da skupe novac, a on je osobno donirao 35.000 kuna. Na kraju se skupilo oko 4 milijuna kuna od stotinjak anonimnih ljudi. Sanaderov odvjetnik Prodanović pitao ga je koji su to ljudi, no Milić je rekao da ne može reći. Unatoč upozorenja sutkinje, nije htio otkriti imena donatora jer je rekao kako im je obećao da neće reći.

Odvjetnik Ratka Mačeka, Tihomir Rubeša imao je prigovor na istinitost Đukanovog i Miličićevog iskaza, a Prodanović je prigovorio da u iskazima svota od 4 milijuna kuna nije istina.

Na kraju je svjedočio poduzetnik iz Rijeke Mato Markanović, koji je 2004. i 2005. radio s Brodosplitom. Kada je počeo gubiti poslove zbog Skladgradnje obratio se državnom tajniku u ministarstvu gospodarstva koji ga je uputio na Mladena Barišića. Budući da je Markanović bio simpatizer HDZ-a i već je ranije donirao tu stranku, Barišić mu je rekao da sljedeće donacije daje preko jedne agencije. Markanović se ne sjeća kako se ona zvala. Rekao je da su sve donacije išle preko računa.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti Sanaderov prijatelj Jerko Rošin te Stjepan Fiolić, suoptuženi u slučaju Planinska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa