Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svjedok br. 8: Hvala Norcu što nas je granatirao

None Foto: S.Midžor

Na suđenju generalima Ademiju i Norcu svjedočio je zaštićeni svjedok koji tvrdi da je u Čitluku '93. tijekom akcije Medački džep ubijeno 15 staraca

Želio bih se zahvaliti gospodinu Norcu što nas je tukao granatama, pa smo se digli iz kreveta i uspjeli pobjeći, kazao je ugroženi svjedok broj 8 na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu. Identitet svjedoka je zaštićen tako što je svjedočio putem video linka, a glas mu je bio moduliran. Riječ je o čovjeku koji je u rujnu 1993., tijekom vojne akcije Džep '93, živio u Čitluku. U selo se vratio nakon 15 dana s UNPROFOROM i tada niti jedna od 60-ak kuća nije ostala čitava. Svjedok također tvrdi kako u Čitluku nije bilo pripadnika srpske paravojske nego da su postojale samo seoske straže. Tvrdi kako je tijekom akcije ubijeno 15-ak starijih seljana. Osobno nije vidio njihova ubojstva, no čuo je da „da je netko bio zapaljen, netko zaklan, a nekoga su vukli autom.“
- Nisam razmišljao o predaji, jer tko nije pobjegao taj je poginuo -dodao je svjedok koji je Gospić napustio u kolovozu 1991. i tada dobio pušku. Norac je stavio primjedbu na istinitost iskaza svjedoka.
- U Čitluku je bila stacionirana tzv. Čitlučka satnija, a u Jovićima, zaseoku pored, bitnica minobacača. Vojnici su bili smješteni po kuaćma- kazao je Norac. Sudac Marin Mrčela pročitao je izvješće Civilne policije UN-a u kojem se navodi kako su pripadnici HV-a na područu Medačkog džepa počinili ratna zvjerstva. Pripadnici Civilne policije su u rujnu 1993. na području Medačkog džepa obavili 16 očevida i pronašli 19 trupala - 10 muških, osam ženskih i jedno kojem nisu mogli utvrditi spol. Također su utvrdili kako je uništeno 312 objekata - 164 kuće i 148 staja i gospodarskih objekata, a najveći dio 12 sati prije povlačenja pripadnika HV-a.
- U bunare su bacali naftu i lešine stoke što pokazuje da je sve bilo planirano, a ne slučajnost - tvrdi u izvještaju narednik kanadske policije i navodi kako su pripadnici HV-a počinili „široki raspon djela protiv čovječnosti“.

Komentari (6)
  • \"ko-mi hrvati? Ma jook- pa ljudi, to je bio otaĆbinski rat, nemoj našu Lipu da krivite - nismo mi šajkače nam vaše... Zar neznate -oni tamo srbi su to sve uradili, i sad nas krive a i sad sve uperili protiv naših domorodaca generala koji su sve ućinili da našu lipu spase... pa ljudi, nismo đaba kukali ćitav rat na sve strane, upoomoć- napad na naš suverinitet i integritet, joooj\"

    25. 10. 2007,   13:58
  • Miletiću, uozbilji se nisi pelenaš? Ili možda jesi!

    25. 10. 2007,   19:31
  • Usro sam se!

    25. 10. 2007,   21:58