Obavijesti

News

Komentari 10

Svjedok nesreće u Rudinama: Krov vlaka dodirivao je stijene

Svjedok nesreće u Rudinama: Krov vlaka dodirivao je stijene
9

Žarko Rogan (72) svjedočio je stravičnoj nesreći u kojoj je izgubio suprugu. Rekao je da se vlak čudno ponašao u nagibima, a sumnja da kočnice nisu bile ispravne

VIDEO

U nastavku suđenja za željezničku nesreću u Rudinama, na splitskom Županijskom sudu svjedočio je Žarko Rogan (72), kojem je supruga tada poginula, a dvije unučice lakše su se ozlijedile jer ih je zaštitio svojim tijelom. On je sa ženom i unučicama tog kobnog 24. srpnja 2009. putovao iz Zagreba u Split. Žarko je cijeli svoj radni vijek proveo u Njemačkoj gdje je radio na kočionim sustavima raznih vozila od auta do vlaka i aviona. 

- Kad smo prošli Gračac više se nije čula škripa kočnica. Kad vlak koči kočnice moraju škripati, a to se uopće nije čulo. Primijetio sam i da strojovođa često korist takozvani "retarder", drugi način kočenja. U Kninu sam primijetio da je vlak stao dosta dalje nego što je trebao, odnosno da se nije zaustavio gdje je trebao. Ženi sam tad rekao: Nećemo živi stići do Splita - prisjetio se Rogan putovanja.

Vlak je prema njegovim riječima nastavio voziti normalno, ali samo do Miljevačkog platoa, gdje je vozio po ravnici:

- Kad smo se počeli spuštati prema Perkoviću vlak je vozio prebrzo, a u nagibima bi krov dodirivao stijene pored pruge. Po vlaku su letjele čaše i razni predmeti, u nekim trenucima imao sam osjećaj da lebdimo. Ipak smo stigli do Perkovića, a jednom mladom paru koji se tamo iskrcao rekao sam da su pravi srećkovići - ispričao je Rogan.

Prava katastrofa tek je slijedila, a putnici su bili sleđeni od straha:

- U jednom trenutku upitao sam konduktera zašto strojovođa vozi tako suludo. Uskoro smo dodatno ubrzali i krovom vlaka udarali u stijene. Legao sam na unuke i čvrsto ih obuhvatio rukama, dok je supruga ostala nešto dalje. Kad smo izletjeli s tračnica nastao je kaos. Ljudi su vrištali, bilo je krvi na sve strane, a osjetio se i miris nafte. Brzo sam s unukama izašao iz vlaka, a mojoj supruzi nije bilo spasa - grcajući u suzama ispričao je Rogan.

Još je dodao kako je kao kršćanin optuženima sve oprostio, ali i dodao da ne može shvatiti neodgovornost za tuđe živote. Pred sudom se još pojavilo troje oštećenika koji su izgubili članove obitelji u nesreći, a saslušavanje svjedoka nastavlja se u srijedu. 

Podsjetimo, u optužnici se za općeopasnu radnju sa smrtnom posljedicom terete bivši direktor poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, Jozo Bazina koji je bio savjetnik u toj tvrtki, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, Drago Rogulja te vatrogasac Branko Tišljar. U tragičnoj nesreći poginulo je šestero ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)