Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Svjetska alternativna glazbena scena na 30. MBZ-u u Laubi

Svjetska alternativna glazbena scena na 30. MBZ-u u Laubi
4

30. muzički biennale Zagreb održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, a upravo u Laubi – kući za umjetnost i ljude, kroz tjedan dana festivala gostovat će top skladatelji i izvođači svjetske alternativno-eksperimentalne glazbene scene

VIDEO

Berlinski elektronski kolektiv Brandt Brauer Frick će 6. travnja održati koncert, a njihov projekt s ansamblom je poseban upravo po akustičnim instrumentima s kojima dobivaju elektro pop glazbu izrazito plesnog karaktera. Nakon koncerta sprema se i veliki party, kojim će se atmosfera berlinske underground scene na jednu noć preseliti u Laubu, budući da su Brandt, Brauer i Frick jedni od njezinih glavnih protagonista i najtrendi DJ-eva. Članovi ansambla su Daniel Brandt, Jan Brauer i Paul Frick, a zajedno su počeli svirati 2009. godine.

Svi su završili glazbene akademije, a dosad su nastupali na renomiranim svjetskim festivalima poput Coachelle i Glastonburyja, dok kritičari njihovu glazbu opisuju kao eksperimentalnu klasičnu glazbu s doticajem techna i dance glazbe. MBZ i Multimedijalni institut MAMA Zagreb 8. travnja u Laubu dovode jednog od prevodnika suvremene eksperimentalne elektronske glazbe Taylora Deupreea. Taylor Deupree na MBZ-u ove godine nastupa u okviru novopokrenutog projekta Multimedijalnog instituta “Tiny Nothings” – a koji je posvećen jednom od najčuvenijih događaja u povijesti MBZ-a: svjetskoj premijeri skladbe "A Collection of Rocks" Johna Cagea 1985. godine. Deupree je priznati umjetnik zvuka, koji svoj umjetnički potpis pronalazi upravo u estetici pogreške, odnosno „kratkim spojevima“ u tehnološkim sustavima, ali i u ljudskoj percepciji. Njegove su snimke stoga prepune apstraktnih atmosferskih smetnji; one predstavljaju hibrid prirodnih zvukova i tehnoloških intervencija koje obilježava svojevrsna mirnoća ili gotovo beznadna tišina.

Gitarist David Kollar i trubač Arve Henriksen glazbeni su suradnici koji stoje iza hvaljenog albuma Illusion Of A Separate World, kojeg će predstaviti na 30. MBZ-u. Mistični zvuk eksperimentalne gitare te nježan zvuk trube i zaigrane improvizacije, uz dašak elektronike garancija su vrhunskog glazbenog iskustva, a na MBZ-u nastupaju 11. travnja. Ansambl Konstrukt donosi samo njima svojstven spoj free improvizacije i etno elemenata koristeći turske tradicionalne instrumente. Ovi ljubimci underground jazz scene za sebe kažu da stvaraju slobodnu glazbu inspiriranu Istanbulom i kozmičkim kaosom. Njihovu bogatu karijeru obilježili su energični nastupi koje su održali diljem svijeta kroz klupske večeri i velike festivale te pomno birane, pametne suradnje s veteranima jazza i legendarnim figurama avangardne scene. U sklopu MBZ-a ih u Laubi imamo priliku poslušati 12. travnja.

Podsjetimo, 30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je "Grad, prostor, glazba, zvuk", a najavljeni su brojni domaći i strani skladatelji koji će svojim nastupima uveličati jubilarni 30. MBZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.