Obavijesti

News

Komentari 0

Svjetske burze snažno porasle nakon puna četiri tjedna pada

Svjetske burze snažno porasle nakon puna četiri tjedna pada
1

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon četiri tjedna pada, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka zbog slabosti gospodarstva uskoro smanjiti kamatne stope.

VIDEO

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,7 posto, na 25.983 boda, dok je S&P 500 porastao 4,4 posto, na 2.873 boda, a Nasdaq indeks 3,9 posto, na 7.742 boda.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamate jer niz posljednjih podataka ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako je u petak objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 75.000, znatno manje od 185.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

- Izvješće o zapošljavanju ukazuje na slabosti, no gospodarstvo ostaje relativno robusno. Ovo izvješće moglo bi rezultirati bržom reakcijom Feda, što bi pružilo veću podršku nego ako središnja banka čeka dulje, kaže Peter Jenkovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Wall Street neprestano raste od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između SAD-a i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast gospodarstava te da će središnja banka djelovati prema potrebi.

Nakon slabog izvješća o zapošljavanju, mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao smanjiti kamate već na sjednici u srpnju, a do kraja godine možda još u dva navrata.

Ulagače je ohrabrila i vijest da će Washington za dva tjedna odgoditi povećanje carina na uvoz kineskih proizvoda, što možda predstavlja popuštanje trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a i Kine sastati krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Podršku tržištu pružila je i vijest da su SAD i Meksiko postigli sporazum kojim će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD.

Zahvaljujući tome, Washington je poručio da neće uvesti carine na uvoz iz Meksika.

Naime, prije tjedan dana Trump je zaprijetio da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na sav uvoz iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

No, sada su splasnula strahovanja ulagača od novog carinskog rata.

Zahvaljujući snažnom skoku prošloga tjedna, indeksi su nadoknadili dio gubitaka iz svibnja kada su zbog rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine potonuli više od 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,4 posto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,7 posto, na 12.045 bodova, a pariški CAC 3 posto, na 5.364 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 20.884 boda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina