Obavijesti

News

Komentari 2

Svjetski znana škola na Braču: 'Baš uživamo raditi u kamenu'

Svjetski znana škola na Braču: 'Baš uživamo raditi u kamenu'
11

Srednju klesarsku školu u Pučišćima pohađaju učenici iz svih krajeva zemlje. U svojoj kolekciji škola ima brojne vrhunske radove je vrijednost više od 10.000 eura

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Srednju klesarsku školu u Pučišćima na Braču pohađaju učenici iz svih krajeva Hrvatske, a među 84 učenika imaju i dvije djevojke. Broj učenika s Brača godinama se smanjivao, pa je tako s prijašnjih 50 posto u školi sad tek 20 posto otočana. No ravnatelj škole Tonči Vlahović (62) zato na godinu obiđe barem 100 osnovnih škola diljem zemlje kako bi im predstavio svoj program.

U sklopu škole je i učenički dom, u koji preko ljeta primaju turiste, a i sama škola postaje velika otočka turistička atrakcija. Tako su proteklog ljeta imali čak 12.000 domaćih i stranih posjetitelja. 


- Turisti su oduševljeni i najčešće ne mogu vjerovati da su sva ova kamena djela napravili naši učenici. Oni plaćaju ulaznicu kako bi ušli unutra, i to dva eura radnim danima, subotom dva i pol, a nedjeljom tri eura. Tijekom ljeta smo tako podebljali školski budžet za 100.000 kuna koje ulažemo u školu. Tako smo primjerice ove godine promijenili podove u tri prostorije i kupili potpuno novi inventar. Zanimljivo je da turisti više vole dolaziti u predsezoni i postsezoni, jer žele vidjeti učenike kako stvaraju prava mala umjetnička djela - ponosno nam govori ravnatelj koji je doslovno usavršio metodu “samoodrživosti” školske ustanove. 
Tako njihov učenički dom tijekom ljetnih mjeseci pretvara u turistički smještaj. Od zarađenog novca na tom području ulaže u taj isti učenički dom. 
- Kod nas su većinom dečki te nakon što završi školska godina uvijek ima posla i popravaka. Tako prije ljeta uredimo sobe, kupimo novu posteljinu, oličimo zidove ili već što treba kako bi gostima bilo pristojno i ugodno. Tijekom ljeta zaradimo i taj novac ostavimo do nove ljetne sezone kad ponovno ulažemo u naše prostore - objašnjava nam ravnatelj Vlahović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bračka srednja klesarska škola jedina je specijalizirana škola takve vrste na području Hrvatske. Imaju dva programa, onaj trogodišnji i četverogodišnji. Trenutačno ukupno ima sedam razreda. 
- Učenik koji se odluči za trogodišnji program mora imati ugovor s nekim obrtnikom kod kojeg će odrađivati dio prakse, točnije jednu trećinu. To je djelomično kopija bavarskog sustava. Vlasnik obrta, ako je zadovoljan učenikom, odmah ga može zaposliti kod sebe. Četverogodišnji program je oblik građevinskog tehničara klesara u kojem učenici od početka uče raditi narudžbe i čitati projekte. Nakon školovanja učenici najčešće idu dalje, njih dvije trećine polaže maturu i upisuje fakultete, uglavnom građevinu, restauraciju ili rudarstvo – objašnjava ravnatelj.

Dodaje kako radove učenika nikada ne prodaju, nego ih ostavljaju kao primjer nadolazećim generacijama. U svojoj kolekciji u školi imaju vrhunskih radova vrijednih više od 10.000 eura.

- Neka djela, poput ove velike fontane, radila su se i dvije školske godine. Profesionalnom klesaru trebala bi dva mjeseca, ali nama je vrijeme ipak relativan pojam - ističe ravnatelj.

Vrlo važnim smatra i da su učenici informatički pismeni te da nauče sve relevantne programe koji im mogu pomoći u nacrtima, odnosno radu. Tako imaju čak 54 računala, i više nego što im je potrebno. O njihovoj školi priloge i dokumentarce snimale su brojne inozemne televizije, a samo ove godine posjetila su ih četiri ambasadora – ruski, francuski, izraelski i američki. Svi oni zapravo nisu bili pozvani, nego su sami najavili svoj dolazak. Čuli su za školu i htjeli su se uvjeriti da je priča o njihovu uspjehu istinita.

Upravo zbog “legende” o školi pozvani su da s brojnim europskim institucijama sličnih struka rade dva projekta vrijedna 800.000 eura, od čega su oni dobili 90.000 eura. 
- Riječ je projektu zaštite na radu u kojem smo mi sudjelovali na temu sigurnosti rada u kamenolomima, nakon čega o istome napravljen animirani film, a drugi projekt odnosi se za zajednički kurikulum za ugradnju kamena, obuku montažera kroz redovitu nastavu, obrazovanje geologa i slično – pojašnjava nam ravnatelj škole. 
Učenici, kojih ima iz svih krajeva Hrvatske, uživaju raditi s kamenom. Ne samo da rade ukrasne predmete, oni pomažu i obnovu škole. Tako su sami izradili rozete na prozorima, portal na ulazu, zidove, terasu, kamenu ogradu i ostalo što je potrebno.
- Planiramo nastaviti s klesarstvom. Ako se nećemo dalje obrazovati, ostaje nam lijepi zanat – govore nam učenici drugog razreda Željan Barbir iz Ploča i Jakov Šipić iz Trilja.

S njima se slaže i Mate Begović (16) iz Vrgorca koji se na ovu školu odlučio nakon što je odslušao prezentaciju u osnovnoj, baš kao i Josipa Farac (16) iz Korčule. 
- Nakon obrazovanja u Klesarskoj planiram upisati restauraciju. Uvijek sam voljela crtati i raditi te mi nije teško – kaže nam Josipa koja na upit čuvaju li je momci, kroz smijeh vragolasto odgovara:

- A kako koji.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina