Obavijesti

News

Komentari 31

SVJETSKO ČUDO: Dobili su dva para istih dvojčeka!

SVJETSKO ČUDO: Dobili su dva para istih dvojčeka!
5

Oni su zapravo dva para blizanaca! Ovo je drugi slučaj na svijetu da su preživjele sve 4 bebe. Vjerojatnost da se rode bila je svega 1:25 milijuna

VIDEO

Doktor se na drugom pregledu uhvatio za glavu. Nije mogao vjerovati, no ultrazvuk je bio jasan. Bila sam presretna i prestravljena, rekla je Zvjezdana Vrbetić (30) iz Velike Gorice. Izvantjelesnom oplodnjom liječnici su joj usadili dva oplođena jajašca. Oba su se podijelila na dva embrija. Zvjezdana je 22. siječnja carskim rezom rodila dva para jednojajčanih blizanaca. Vjerojatnost da se oba embrija podijele je jedan prema 25 milijuna. Prema dostupnim podacima, u svijetu je zabilježen tek još jedan ovakav slučaj.
Zvjezdanu i supruga Damira (31) liječnici su upozorili kako bebe možda neće preživjeti zbog opasnosti da pupčana vrpca uguši dijete ili da djeca srastu. Unatoč teškoj trudnoći koju je Zvjezdana preležala, Lovro, Filip, Ema i Lana su zdrave bebe.
- Ako se Bog pobrinuo da dobijemo četvorke, pobrinuo se i da budu dobro. No šanse su bile protiv nas. Bojala sam se i za sebe i za bebe - kaže Zvjezdana. Ne može nahvaliti dr. Josipa Đelmiša i njegov tim iz Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu. Zahvaljujući njima, kaže, njezina su djeca danas živa.
Četvorke traže 24-satnu brigu pa Zvjezdana spava dva sata na dan. Baka Ljubica je u prijevremenoj mirovini, a baka Nada uzela neplaćeni godišnji. Iako su oboje zaposleni, kažu kako jedva spajaju kraj s krajem.
- Od Velike Gorice smo dobili 20.000 kn, no to nije ni približno dovoljno - rekla je. Svi koji žele pomoći mogu uplatiti novac na broj žiro-računa Zagrebačke banke: 2360000-3111924977. 

'DJEČACI SU IMALI SVOJU POSTELJICU, CURICE SVOJU'
Dva umjetno oplođena jajašca su se podijelila u maternici i to je medicinski fenomen.  Curice su imale svoju posteljicu i plodnu vodu, a dječaci svoju. Još je veće čudo što su sve bebe žive i zdrave, a šanse za to su bile tek 25 posto, rekao je dr. sc. Josip Đelmiš, koji je porodio Zvjezdanu Vrbetić.

'NAŠE PETORKE RAZLIKUJEMO PO NIJANSI KOSE I OČIJU'
Gordana i Željko Prnjak iz Velike Gorice su u lipnju 1995. pomoću umjetne oplodnje dobili jedine hrvatske jednojajčane petorke. Antonio, Luka, Domagoj, Darija i Mihaela sada idu u sedmi razred.
- Kao bebe su bili isti pa su nosili narukvice s imenima. Vremenom smo ih naučili razlikovati po sitnim nijansama u boji očiju i kose - rekao je tata Željko. Dodaje da nema pametnog savjeta za obitelj Vrbetić o tome kako što lakše odgajati četvero vršnjaka jer se sve svodi na improvizaciju. Njegovi blizanci, rekao je, tek su prohodali, a već su na sve strane otvarali pipe s vodom i puštali plin na štednjaku. Mjesečno ga hrana, odjeća i škola stoje oko 7000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...