Obavijesti

News

Komentari 29

'Ta se rodna ideologija ne uvodi odjednom, već korak po korak'

'Ta se rodna ideologija ne uvodi odjednom, već korak po korak'
1

Inicijativa Istina o Istanbulskoj Ustavnom sudu predala je žalbu. Predložili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi DIP uz njihove promatrače

VIDEO

Predstavnica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović je na konferenciji za novinare održanoj ispred Ustavnog suda ustvrdila da su Ministarstvo uprave i tvrtka APIS primijenili "birokratski formalizam" prilikom provjeravanja potpisa za referendum kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Inicijativa je prikupila potpise za referendum o opozivu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencije.

Pavlović je rekla da je preko 33 tisuće potpisa građana diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti, odnosno nesavršenosti upisanih podataka. Čitkost potpisa je preporučljiva, ali ne bi smjela biti diskvalificirajući kriterij, rekla je.

Inicijativa ističe da se zbog nejasnoće oko toga što je čitko a što nije mogao nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa. Taj broj su, tvrde, diktirali vladajući, koji pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.

'Rodna ideologija se uvodi po sistemu 'kuhane žabe''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inicijativa traži da se postupak provjere ponovi kako bi se došlo do stvarnog broja potpisnika jer smatra da postupak koji su proveli Ministarstvo uprave i APIS nepovratno narušen ponašanjem Vlade i Ministarstva uprave.

Nadamo se da će Ustavni sud to prepoznati i da će omogućiti da u ovoj zemlji ne prevlada birokratski formalizam za kojim su se povodili oni koji su provjeravali potpise, nego da se ide na suštinu, a to je da se poštuje demokracija i volja građana koji su dali potpis”, rekla je Pavlović. Od Ustavnog suda, rekla je, očekuju što bržu reakciju kako bi se zaštitili temelji vladavine naroda.

Tvrde da je Istanbulska konvencija jedan od načina na koji se uvodi rodna ideologija i da je u zemljama u kojima je ta konvencija uvedena, rodna ideologija primijenjena u medijima, školstvu i zakonodavstvu. Ta se ideologija, kaže Pavlović, ne uvodi odjednom, nego postupno, korak po korak, po sistemu "kuhane žabe".

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj prema podacima Ministarstva uprave nije uspjela prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum - predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!