Obavijesti

News

Komentari 71

'Taj grad je simbol nacističke moći. Treba ga cijelog sravniti!'

'Taj grad je simbol nacističke moći. Treba ga cijelog sravniti!'
1

U napadu na njemački industrijski grad Nürnberg na današnji dan 1944. britanski RAF izgubio je 106 svojih bombardera. To je bila njihova najkrvavija noć u cijelom ratu

VIDEO

Njemački grad Nürnberg zbog svoje važnosti za Treći Reich pretrpio je žestoka saveznička bombardiranja. Gotovo je potpuno uništen u napadima od 1943. do 1945.godine. Nakon teških bombardiranja uništena je gotovo cijela srednjovjekovna jezgra Nürnberga. Razlog zbog kojeg je američko britanska avijacija sistematski uništavala Nürnberg je to što je on bio centar njemačke propagande.

Reichsparteitag 1936 / Aufmarsch der SA vor Hitler / Foto

Tog 30. ožujka 1944. bačeno je 910 tona visoko eksplozivnih i 1176 tona zapaljivih bombi na taj industrijski grad, na mjesto širenja nacističke ideologije. No u tom napadu  RAF je pretrpio jedan od svojih najtežih gubitaka. U akciji je oboreno 106 bombardera.

Blick auf das zerstörte Nürnberg, um1945

Drevni carski grad

Nürnberg je drugi po veličini u Bavarskoj nakon Münchena, od koga je udaljen oko 170 km u pravcu sjevera. Smatrajući drevni njemački grad Nürnberg jednim od “najčišćih” njemačkih gradova, Hitler ga je odabrao za sjedište svoje Nacionalsocijalističke stranke. 

Grad je bio neslužbena prijestolnica srednjovjekovnog Svetog rimskog carstva, vječne Hitlerove inspiracije. 

Naime, Nürnbergu je car Frederik II. još 1219. dodijelio status slobodnog carskog grada. Zlatna bula cara Karla IV iz 1356.odredila ga je kao mjesto okupljanja prvog sabora svakog novog carskog suverena, dok je Car Sigmund Luksemburški  1424. smjestio carsku riznicu u Nürnberg, gdje su se čuvale carska kruna i druge carske relikvije.

Nünberg - utvrda nacizma

Hitler je sve svoje grandiozne mitinge održavao upravo tu. Zbog toga je Nürnberg i danas nekako ostao najpoznatiji po svojoj nacističkoj povijesti - masovnim okupljanjima Hitlerove stranke, spektakularnim paradama koje su trebale prikazati svu moć Njemačke. 

Reichsparteitag / Appell d. Arbeitsdienstes / Foto 1936


Od 1933. do 1938. na prostoru od 12 nogometnih igrališta u jugoistočnom Nürnbergu održavali su se grandiozni skupovi nacističke stranke na kojima se znalo okupiti i do 200 tisuća ljudi.

Dan kada su najgori nacistički zločinci izašli pred lice pravde
Dan kada su najgori nacistički zločinci izašli pred lice pravde

Poznati nacistički propagandni film "Trijumf volje" također je jednim dijelom snimljen upravo u tom gradu.Nürnberg je bio mjesto gdje su na kongresu 1935. su usvojeni i zloglasni antisemitski - Nürnberški zakoni.

Nakon dvogodišnjih bombardiranja saveznici su nakon rata upravo njega odabrali za mjesto suđenja nacističkim vođama.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti