Obavijesti

News

Komentari 8

Taj je sindikat vodio električar, a uspjeli su srušiti komunizam

Taj je sindikat vodio električar, a uspjeli su srušiti komunizam
1

Na izborima u Poljskoj na današnji dan prije 30 godina premoćno je pobijedila Solidarnost, sindikat koji je zaslužan za oslobođenje od komunističke vladavine u Poljskoj prije pada Berlinskog zida

VIDEO

Prije 30 godina legendarni poljski pokret Solidarnost uspio je prvi na koljena baciti komunistički sistem. Na njegovom čelu od samog početka 1980. , kad je Solidarnost kao sindikat osnovan  u brodogradilištu „Lenjin" u Gdanjsku, bio je karizmatični Lech Walesa, tada 37- godišnji brodski električar. 

358299876

Solidarnost se cijelo to desetljeće sve do izlaska na izbore i trijumfalne pobjede 1989. zauzimao se za društvene i političke promjene prema liberalizaciji i demokratizaciji države.

Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku
Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku

Bio je to prvi nezavisni sindikat u istočnom bloku, sindikat koji nije nadzirala komunistička partija. Vlast je pokušala ugušiti Solidarnost proglasivši izvanredno stanje, koje je potrajalo do 1983. godine. Solidarnost je zabranila, a vođe uhitila i zatvorila. Osim Walese procjenjuje se da je vlast tada uhitila između 15 i 20 tisuća ljudi.

No Solidarnost je prerasla u masovni narodni oslobodilački pokret s deset milijuna sljedbenika koji je povezivao radnike i intelektualce, studente i seljake, nezadovoljne i potlačene, koji su se svi zajedno borili za političke i ljudske slobode u tadašnjoj komunističkoj Poljskoj pa ih nije bilo lako zaustaviti i eliminirati.

'Papa nam je pomogao'

Od početka su radnički pokret podupirali disidentski intelektualci i velik dio Katoličke Crkve. Samo dvije godine prije osnutka Solidarnosti po prvi put je izabran papa iz neke komunističke zemlje. Bio je to papa Ivan Pavo II. koji je od samog početka podupirao Solidarnost.

On je 1979. posjetio rodnu zemlju i nadahnuo nastajući pokret

- Tada je Papa rekao 'ne plašite se, promijenite lice Zemlje. Naša nacija se budi, ostale nacije se bude'. Znači, poklopile su se tada dvije stvari: papa je potaknuo i probudio narod, a mi smo se organizirali. U postocima, za rušenje komunizma papi pripada 50 posto - kazao je jednom prilikom Lech Walesa koji je 1983. Walesa dobio Nobelovu nagradu za mir, no zbog nedobivanja putovnice nije ju mogao primiti.

Poland

Te 1989. godine kad s se održavali prvi višestranački izbori Solidarnost, sada politička stranka, odnosi pobjedu. Time je Poljska postala prva zemlja koja je slomila totalitarizam sovjetskog bloka. Proces je nastavljen a pet mjeseci nakon pobjede Solidarnosti na izborima srušen je Berlinski zid.

Poland

Lech Walesa godinu dana kasnije na predsjedničkim izborima postaje prvi demokratski izabrani predsjednik Poljske. Na tom mjestu ostaje do 1995.godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti