Obavijesti

News

Komentari 45

Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru

Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru
1

Antonio Tajani izrazio je spremnost da posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene tisuće Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji izrazio je spremnost da posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene tisuće Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista u zadnje dvije godine Drugog svjetskog rata, objavili su u utorak slovenski mediji.

"Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ideja fašizma"
"Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ideja fašizma"

Na Tajanijevu  izjavu izrečenu u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja talijanskih žrtava fojbi u Basovizzi kod Trsta reagirala je uz ostale slovenske političare i povjerenica Europske komisije  Violeta Bulc, zadužena za promet, poručivši mu preko Twittera da se tako nešto ne očekuje se od europskih  lidera.

"Krivotvorenje povijesnih činjenica na slovensko-talijanskoj granici nije prihvatljivo. Europska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu", navela je Bulc, te dodala da poziva Tajanija da oboje zajedno odaju počast žrtvama ubijenima kod jame Basovizze gdje u nedjelju potomcima talijanskih "esula" govorio Tajani, ali i nekadašnji nacistički  logor Risiera u Trstu, gdje su u dvije zadnje ratne godine nastradale tisuće Slovenaca i Hrvata koji su ondje ubijeni i spaljeni, prenio je u utorak mariborski list "Večer".

'Predsjednik Parlamenta Tajani otvoreno svojata tuđi teritorij'
'Predsjednik Parlamenta Tajani otvoreno svojata tuđi teritorij'

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio "krivo shvaćen" jer nije želio "nikoga uvrijediti" niti se radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija nego "poruci mira" da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

"Povijest je povijest, ali iz nje učimo učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Basovizze i žrtve logora Risiera" , poručila je u prepisci na Twitteru Bulc, na što joj je Tajani odgovorio da je "spreman" to učiniti, prenosi mariborski list.

'Osuđujem posezanje za našim teritorijem, izvijestit ću EU...'
'Osuđujem posezanje za našim teritorijem, izvijestit ću EU...'


 "Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. 1944. tamo je sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj. Žrtve Risiere uglavnom  su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi.
Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država  1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma, te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca