Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tajna crne Dalije: Do sada je kaznila već desetke političara...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na čelo Povjerenstav sjela je 2013., a do tada rijetku su čuli za njeno ime. Preuzimajući ovu dužnost rekla je da za nju i četvero njezinih članova novog saziva neće biti nedodirljivih

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković (37) kaznila je do sada na desetke načelnika, gradonačelnika, zastupnika pa i članova vlada i to po nekoliko puta.

Na čelo Povjerenstav sjela je 2013., a do tada rijetku su čuli za njeno ime. Udana je za pravnika Frana Leticu koji je sin poznatog sociologa Slavena Letice. Preuzimajući ovu dužnost rekla je da za nju i četvero njezinih članova novog saziva neće biti nedodirljivih. Iako su mnogu sa skespom doživjeli tu izjavu, u ove tri godine sve ‘nevjeren Tome’ Dalijin tim je razuvjerio.

Većina dužnosnika koji su se ogriješili o zakon o sprečavanju sukoba interesa platili su ceh od 7.000 do 40.000 kuna. Tako je, primjerice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić morao iskeširati 15.000 kuna u pet rata jer je, uz plaću gradonačelnika, u funkciji predsjednika zagrebačke Turističke zajednice od 2009. do 2013. godine primio 122.400 kuna. Povjerenstvo kaznilo s 30.000 kuna jer je u predizborno vrijeme izmijenio pravilnik kojim je on, a ne više Gradska skupština, mogao dodjeljivati besplatno plakatna mjesta kome želi. Na njima su se odmah našli plakati koji su pozivali na konvenciju njegove stranke. Nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum podnio je najveći novčani teret za svoj prekršaj, od 40.000 kuna, jer na kraju mandata nije podnio izvještaj o imovinskom stanju. Ministrica Andrea Zlatar Violić zbog upravljačkih prava s tvrtke Duga strana d.o.o., koje nije prebacila na drugu osobu kad je stupila na dužnost, morala je uplatiti u državni proračun 15.000 kuna. Dva puta je bila kažnjavana i bivša županica Marina Lovrić Merzel. Bivši ministar zdravlja Siniša Varga mora platiti 20.000 kuna. Kao ministar je odobrio 50.000 kuna za organizaciju konferencije u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), te je kao ravnatelj HZZO-a u KB-u Dubrava od veljače do listopada 2012. redovito obavljao poslove koji nisu bili edukativne naravi. No pod Dalijinom lupom je i predsjednica Kolinda i to zbog naknade od 1,17 mil. kuna. Taj novac je dobila za troškove svoje predsjedničke kampanje, a uplatila ga je HDZ-u koji ju je i istaknuo kao kandidatkinju za predsjednicu. Sporan je dio gdje je predsjednica navodno nakon što je novac uplaćen HDZ-u odlučivala kome će se taj novac donirati.     

Komentari (152)
  • Da je barem više takvih u pravosuđu. Bravo za Daliju!

    16. 6. 2016,   10:25
  • Pravedna je i profesionalna. Samo naprijed Dalija.

    16. 6. 2016,   12:09
  • Gledala sam jučer prijenos Povjerenstva. Zaista mi se sviđa gospođa Dalija, principjelna je, bez obzira tko je predmet Povjerenstva, kažnjava aktere iz svih stranaka ako su to zaslužili (Varga, Merzel, Violić,Bandić). Konačno jedna nepotkupljiva institucija, samo naprijed, takvi ljudi potrebni su u ovoj koruptivnoj državi.

    16. 6. 2016,   11:38