Obavijesti

News

Komentari 52

Tajne premijerova ureda: Svi u strahu useliti u Pavelićev ured

Tajne premijerova ureda: Svi u strahu useliti u Pavelićev ured
6

Dvori su nastali na temeljima izgorjele kuće, a podizao ih je 1801. Ivan Kulmer. Premijera čekaju tajni telefoni, tuneli i izlazi. Iza njegovog ureda je soba za odmor

VIDEO

Koliko prostorija se krije u Banskim dvorima ne znaju ni bivši premijeri, ali svi znaju za najljepši i najozloglašeniji ured. Od njega su bježali šefovi vlada, a za njega se lavovski borili njihovi zamjenici.

Bio je to ured u kojem je Ante Pavelić odlučivao o sudbinama svojih političkih neprijatelja. Danas potpredsjednici ondje čitaju zakone.

Banski dvori nisu satkani od glamura i sjaja kakvim ih često prikazuju. Većina soba u njima nije reprezentativna, nekoliko prostorija je preuređeno nakon raketiranja, poput dvorane u kojoj se održavaju sjednice Vlade, ured premijera, plava soba, u kojoj premijeri primaju goste, opisuje dvore u kojima je dvije godine stolovala Jadranka Kosor.

Ona je tijekom mandata simbolično preuredila dvije prostorije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U sklopu ureda bile su soba za tajnice i prostorija za sastanke. Ondje je bio samo stol sa stolcima, a ja sam premjestila jednu klupsku garnituru i ondje primala goste. Sanader ih je, primjerice, primao u svojem uredu, a meni je ured služio za proučavanje dokumentacije jer taj posao iziskuje puno čitanja i koncentracije. Iza ureda nalazi se mala soba za odmor s krevetom i ormarom. Nju nikad nisam koristila, točnije - od nje sam napravila skladište za svoje knjige - opisuje nasmijano bivša premijerka. 

U sklopu te sobice je i kupaonica, koju je, kaže, često koristila jer nije uvijek imala vremena nakon cijelog dana ići kući pripremiti se za večernje obveze. “Zloglasni” ured koji premijeri izbjegavaju jer je u njemu nekad sjedio Ante Pavelić itekako je poželjan među potpredsjednicima. Budući da je sav obložen drvom i da ima najljepši položaj, bio je i namijenjen za šefove. 

Pavelić ga je “ukaljao”, pa su hrvatski premijeri potražili utočište na drugom kraju Banskih dvora.

- U ovome mandatu za njega su se posebno borili Vesna Pusić i Branko Grčić. Mjesec dana je to natezanje trajalo, a onda ga je sasvim slučajno prekinuo Ranko Ostojić. Naime, jedan dan je došao u dvore na neki sastanak i kako je taj ured bio prazan, ondje ga je održao. I jednostavno ostao, pa je Grčića i Pusić ostavio kratkih rukava - kaže nam član Kukuriku koalicije dobro upućen u “dvorske intrige”. 

Goran Granić, koji nikad ne govori o razdoblju u kojem je bio desna ruka Račanu, prisjetio se za 24sata kako je njemu bilo raditi u Pavelićevu uredu.

- Lijepo je, ‘po starinski’ uređen, a umjetnine su bile posuđene iz muzeja. Bilo je ondje ugodno raditi, no na ostalo nisam obraćao veliku pozornost jer sam se bavio svojim poslom. Ne znam koliko je ukupno bilo ureda, ali tek manji broj dužnosnika je ondje radio. Uredi su se, koliko znam, uređivali nakon napada na Banske dvore. Mi smo jedino uredili dvorište - prisjetio je Granić. Dodao je kako je on bio zadužen pronaći adekvatni prostor za ondašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

- Od Banskih dvora, preko Visoke, Demetrove i ostalih prostora problem je što nemaju pretprostor, koji se pokazao itekako potreban za predsjednika. On nema funkciju samo za fotografiranje i zbog toga je Pantovčak puno bolji izbor - pojasnio je Granić. 

Tajni tuneli uvijek su golicali maštu, a kriju se i ispod Banskih dvora. Dok jedni koji su ondje radili tvrde: “To su bajke, jedino ‘tajno’ su ondje stražnja vrata, na koja premijeri odlaze kad izbjegavaju novinare”, drugi, također anonimno, kažu: “Kako ne?! Ispod su katakombe i tuneli koji vode do Donjega grada. Jedan krak je čak spojen sa zgradom Sabora. Sjećam se da na dan kad su objavili presudu Radimiru Čačiću, osiguranje je htjelo od Sabora do Banskih dvora provesti Milanovića tim tunelima. Na kraju su smislili drugi način, ali cilj je bio izbjeći novinare dok ih ne pozove na konferenciju u zgradu Vlade”.

Priča se i da postoji bunker na dubini od 130 metara te da je on tunelom povezan i s Pantovčakom i sa Sljemenom. Navodno su zatrpani početkom Domovinskog rata, kako srpski vojnici ne bi mogli tim tunelima doći do samih središta političke moći u Hrvatskoj. No doznajemo od upućenih u sigurnost grada, kako tunela ima, ali se ne zna u kakvom su stanju te se pretpostavlja da su uglavnom zatrpani. Neki su i zazidani. Poput Ureda predsjednice, u dvorima postoji poseban telefon.

- Radi se o čuvanoj sigurnoj liniji, koju nikad nisam koristila. Razgovori koji moraju biti diskretni ili su tema neke državne tajne ne vode se preko telefona nego u četiri oka - pojasnila nam je Kosor. 

Slavko Linić u dvorima je radio u dvije vlade - onoj Ivice Račana i ovoj na odlasku, vladi Zorana Milanovića.

- Ništa se gore u sve te godine nije mijenjalo ili ja ne pridajem tim stvarima pažnju. Iskreno, bilo mi je puno ljepše raditi u Ministarstvu financija i mislim da su sva ministarstva puno bolje uređena od Banskih dvora - kaže nam Linić. 

Nitko u dvore nije ušao, a da nije prošao detektore metala i upis osobnih podataka. I nijedna primopredaja nije prošla bez detaljnih pregleda sigurnosnih službi da ne bi iza nekog ostali, recimo, prislušni uređaji. Upućeni kažu: “A ni to nije garancija...”

Premijer može iz fundusa uzeti što želi za ured i mijenjati

Anto Magzan/Pixsell

Vrijedne slike i umjetnine čuvaju u depoima, a šefovi ih mogu koristiti za uređenje službenih prostorija. Ujedno mogu dodavati ili ‘oduzimati’ namještaj, ovisno o tome gdje i kako žele primati goste.

U zlatnu knjigu Banskih dvora upisali su se svi gosti

Jurica Galoić/Pixsell

Premijeri i predsjednici drugih zemalja upisivali su se u knjigu gostiju koja se u dvorima naziva Zlatna knjiga. Tako je i svoje dojmove lani upisao i rumunjski predsjednik Klaus Werner.

Originalni namještaj je jedino ostao u plavom salonu dvora

Patrik Macek/Pixsell

Plava soba služi premijerima da se u njoj fotografiraju sa svojim gostima, da ondje s njima razgovaraju u četiri oka, ali i za snimanje intervjua. Jedina je ostala kakvom je pamte i banovi.

‘Prokletstvo’ Banskih dvora

Pixsell

U tom uredu je nakon Pavelića pronađen njegov pištolj s drškom obloženom slonovačom. Jedino ‘oružje’ koje nasljednici njegova ureda danas koriste su olovke i računala. Nikola Valentić bio je jedini premijer koji je kratko koristio taj ured, a novinarima je prije tri godine rekao da nije ni znao da je ondje sjedio Pavelić.

Račan uredio dvorište kako bi ljeti ondje dočekivali goste

Patrik Macek/Pixsell

Prvo uređenje dvorišta uslijedilo je dolaskom Ivice Račana u dvore. Drugi put uređivalo se tijekom Milanovića, kad je Hrvatska slavila ulazak u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

‘Nije baš zamastio tanjure u restoranu Banskih dvora’

Patrik Macek/PIXSELL

U podrumu dvora nalazi se restoran u kojem jedu dužnosnici, a ima i dio namijenjen za goste Vlade. Kolege premijera Milanovića kažu da ga je on rijetko koristio. Češće je, kažu, držao sjednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović