Obavijesti

News

Komentari 23

Tajne sibirskih bespuća: Novi mineral otkrila dvojica Hrvata

Tajne sibirskih bespuća: Novi mineral otkrila dvojica Hrvata
4

Stručnjaci su prvo u laboratoriju analizirali i proizveli umjetni, a tek potom su otkrili da isti takav postoji u prirodi, i to već 70 godina...

VIDEO

U dubinama sibirskih rudnika u Rusiji znanstvenici su pronašli minerale koji, kako kažu, nisu slični ni jednom dosad pronađenom u prirodi. Međutim, zapanjujuće je to što znanstvenici materiju kakva se nalazi u novopronađenim mineralima već godinama uzgajaju u laboratorijima.

Uzorke dva minerala geolozi su katalogizirali još 1940-ih godina, kad su ih pronašli u rudniku u Sibiru. No nakon katalogizacije na pronađene minerale je zaboravljeno.

U posljednjih nekoliko desetljeća kemičari su u laboratorijima stvarali velike količine novih materijala pod nazivom metal-organski okviri ili MOF-ovi. Ti materijali su “molekularne spužve”, sposobni da upiju plinove poput vodika ili ugljičnog dioksida te ih čak i sačuvaju za kasniju upotrebu, poput stanica.

Bio je začuđen sličnostima


U našoj okolini postoje već 70 godina, samo nismo znali za njih. Profesor kemije Tomislav Friščić s McGill Sveučilišta u Montrealu čitajući stari dnevnik mineralogije naišao je na uzorke zaboravljenog minerala. Bio je začuđen sličnostima u strukturi starog minerala i onog spravljenog u laboratoriju. Kako su originalni uzorci iz Rusije bili nedostupni, student postdiplomskog studija Igor Huškić stvorio je umjetnu verziju uzorka prema detaljima onoga iz dnevnika mineralogije. Huškić je tada uspio pokazati da umjetno stvoreni mineral doista oponaša MOF-ove. Kad im je kolega iz Rusije nabavio uzorke minerala iz rudnika, konačno su službeno potvrdili svoje otkriće.

- Obrnuto od onoga kako to inače biva, sad smo prvo analizirali materijal, a naknadno ga tek pronašli u prirodi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otkriće ima velik potencijal


Inače, moramo prvo saznati svojstva materijala kako bismo ih mogli iscenirati u laboratoriju - rekao je Tomislav Friščić.
Laboratorijski uzgajani MOF-ovi izazvali su veliko uzbuđenje među istraživačima zbog posebnih mogućnosti primjena. Potencijali njihove primjene su široki, a među njima je i korištenje za visoko efikasne ćelije s gorivom.
- Da je u 40-im godinama bilo moguće provesti ovakvu analizu, polje istraživanja MOF-ova bilo bi ubrzano za 50 godina - dodao je Friščić.

Hruškić je preddiplomski i diplomski studij završio na Sveučilištu u Zagrebu, a sad radi na razdvajanju metalnih oksida reakcijom starenja.

Osnovne studije završio je u Zagrebu, a do doktorata je došao na Sveučilištu u Iowi. Vođa je istraživačke grupe na Sveučilištu McGill.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke