Obavijesti

News

Komentari 342

Tajne snimke: Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante?

Tajne snimke: Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante?
1

Border violence monitoring (BVM), udruženje nevladinih udruga objavio je opsežan video materijal za koji tvrde da prikazuje kolektivna protjerivanja migranta iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu

VIDEO

Snimke koje su anonimno dostavljene organizaciji Border Violence Monitoring (BVM) od pošiljatelja koji su iz sigurnosnih razloga željeli ostati anonimni, nastale su u šumi pored mjesta Lohovo u Bosni i Hercegovini, u blizini graničnog prijelaza Hrvatske i BiH. 

Snimane su kamerama skrivenim u nedovršenim i napuštenim kućama od 29. rujna do 10. listopada ove godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

 - Ovaj video materijal dokazuje sumnju da hrvatska policija sistematski i kolektivno protjeruje izbjeglice na vanjskoj granici EU s BiH - kaže se u priopćenju BVM-a, udruženja više nevladinih udruga koje se bavi dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasiljem nad migrantima od strane zemalja EU.

Na nekoliko snimaka se nalaze i policajci s automatskim puškama, te policijski psi. Policajci su i na začelju kolone. Neki od njih koji prepraćuju migrante imaju oznake Ekipe za posebne zadaće interventne policije.

Policajci znaju biti i nasilni

U kolonama zna biti preko 50 ljudi a policajci s početka ili kraja kolone u rukama imaju žute vrećice u kojima, tvrde u BVM, drže mobitele koje su uzeli migrantima.

Premlaćivanja migranata na ovim snimkama nema. No, ipak ima nekoliko situacija koje su nasilne. U jednom trenutku policajac s vrha kolone pendrekom gura migranta u smjeru u kojem želi da grupa krene. Zatim, jedan od policajaca sa začelja nogom udara jednog od migranata. Vjerojatno zato što nije dovoljno brzo stao u kolonu. 

Migranti inače hodaju jedan po jedan, držeći ruku na ramenu onog ispred sebe.

Policajci znaju i zagalamiti na migrante kad se ne kreću dovoljno brzo i disciplinirano.

Iz udruge Border violence monitoring uz objavu ovog materijala tvrde kako on, po prvi put, dokazuje da hrvatska policija sustavno i daleko od službenih graničnih prijelaza protjeruje migrante na teritorij BiH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 342
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.