Obavijesti

News

Komentari 304

Tajni bonusi: Sebi su osigurali visoke plaće i lijepe povlastice

Tajni bonusi: Sebi su osigurali visoke plaće i lijepe povlastice

Ugovoreni bonusi - više od pet milijuna kuna - za direktore u Hrvatskim šumama ipak nisu izuzetak. I šefovi drugih tvrtki su u tajnim ugovorima osigurali lijepe plaće i povlastice

VIDEO

Ugovori onih šefova koje je imenovala još vlada Zorana Milanovića bili su dosad nedostupni javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Tako je Tomislav Vuić, predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, kao jedine banke u državnom vlasništvu, osigurao sebi bruto plaću od visokih 86.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vuić je u rujnu 2014. godine došao iz Erste banke, a ugovor je s njim potpisao predsjednik nadzornog odbora. Predsjednik uprave, kad se oduzmu doprinosi i porezi, mjesečno dobiva oko 48.000 kuna, ali točan iznos nije objavljen jer je cijeli ugovor tajan.

Iako plaća bode oči, HPB barem posluje s dobiti pa su u prvih devet lanjskih mjeseci ostvarili dobit od 147,5 milijuna kuna, a imali su i rast kredita.

Bonusi na kvadrat

Drugačije je u gubitašu Petrokemiji. Donedavni predsjednik uprave Nenad Zečević imao je neto plaću od oko 29.000 kuna, oko 11.000 kuna više od, primjerice, premijera Andreja Plenkovića.

Još troje članova uprave Petrokemije dobivali su plaću po 23.753 kune. Riječ je o Antoniji Perošević Galović, Tamari Pernar i Vladimiru Freslu.

Petrokemija ima milijunske gubitke svake godine, ali su članovi uprave s predsjednikom nadzornog odbora Tomislavom Pokazom potpisali brojne bonuse.

Uzet ćemo primjer predsjednika uprave Zečevića, a saznajemo da i svi ostali imaju iste odredbe. Imaju pravo na tri dodatna bonusa.

Isplaćuju im se godišnja nagrada za rezultate poslovanja - stimulativna nagrada.

Uz to, mogu dobiti dodatnu nagradu u novcu ili dionice tvrtke. Pored te dvije, mogu dobiti i treću: za ostvarenja trogodišnjeg rezultata. Ta nagrada iznosi četvrtinu bruto plaće za svaki mjesec koji su proveli u tvrtki.

- Sveukupno je riječ o milijunskim nagradama za članove uprave - kaže nam sugovornik upućen u ugovore.

Međutim, koliko je točno novca dosad isplaćeno članovima uprave za nagrade, jučer nismo dobili odgovor iz Petrokemije. Sad ju je preuzeo bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Đuro Popijač, a Nenad Zečević je ostao član uprave.

Inače, u Petrokemiji smijenjeni članovi uprave imaju i pravo na šest mjesečnih neto plaća za otpremnine. To bi iznosilo oko 142.000 kuna, a kako saznajemo, umjesto toga im se nudi ostanak u tvrtki, ali na drugim radnim mjestima. Zanimljivo je kako je Zečević reagirao u jeku afere s bonusima u Hrvatskim šumama. Njegova uprava je uspjela prepoloviti gubitke pa je Petrokemija u devet lanjskih mjeseci imala gubitak od 29,7 milijuna kuna. Novinari su ga pitali hoće li možda biti nekih bonusa za bolje poslovanje.

Dodatak od 2600 kuna

- Za razliku od nekih slučajeva koji su se pojavili u javnosti, u Petrokemiji to nije slučaj. Naši ugovori o radu nisu ni u kakvoj vezi s tim - rekao je Zečević za N1 prošle godine iako je imao ugovorene bonuse.

Iako je Petrokemija popravila poslovanje, još je stišću dugovi i posluje s gubitkom.

Hrvatska lutrija nije gubitaš, a donedavno ju je vodio šef pulskog SDP-a Danijel Ferić. S njim je u upravi bio i drugi SDP-ovac, Oleg Valjalo, a ugovore im je potpisao Mato Crkvenac, šef nadzornog odbora tvrtke i bivši SDP-ov ministar financija.

Ferić je imao plaću od 18.726 kuna neto. Međutim, imao je pravo na naknadu za odvojeni život. Pa je tako dobivao dodatnih 2600 kuna mjesečno jer je direktor u Zagrebu. Tvrtka je, naravno, uz to plaćala vozilo 24 sata, mobitel i sve troškove koje on ostvari kao direktor.

Ferić je nedavno smijenjen, ali ugovor mu osigurava da bude premješten u tvrtki za plaću od oko 16.000 kuna. Ako ne prihvati premještaj, Ferić ima pravo dobivati punu plaću od 18.726 kuna pola godine, a zatim pola plaće još pola godine. Na posao u međuvremenu ne treba dolaziti. Ferić kaže nam da ne može komentirati odredbe svog ugovora o radu, ali napominje da su bile u skladu s odlukama Vlade koje reguliraju materijalna prava. 

- Naknada za odvojeni život mi je isplaćivana također sukladno zakonskim pretpostavkama dok sam boravio i radio u jednom gradu, Zagrebu, a supruga i malodobna kćer su bile u drugom - napisao nam je Ferić

Kako saznajemo, uz sve ovo, i neki bivši šefovi Plinacroa su nakon isteka mandata dobili isplatu police životnog osiguranja od 100.000 eura.

Milanovićeva vlada je inače promijenila uredbe o nagrađivanju, ali iz svega je vidljivo da su pronađeni drugi kreativni načini. Ministar državne imovine Goran Marić kaže da će tome stati na kraj. Poslao nam je opširni pisani odgovor koji potvrđuje naše informacije.

Marić: To je neprihvatljivo

- Upravo je u tijeku analiza ugovora članova uprava, koja već prvim uvidom pokazuje neujednačenost pristupa, improvizacije, ali i neuravnoteženost odredaba ugovora. A ako je ugovor s upravom improvizacija, onda i rad uprave upućuje na sličan pristup. Nije prihvatljivo da se razine plaća menadžmenta razlikuju od društva do društva, mada su društva slična po ulozi i potencijalu, stupnju izloženosti tržištu, broju zaposlenih i drugim bitnim odrednicama - napisao nam je Marić.

On ističe da, osim same plaće, često ugovori imaju brojne i neprihvatljive beneficije: životna osiguranja, pa čak i otpremnine, a nakon isteka mandata, što je po njemu potpuno neobjašnjivo i neprihvatljivo.

- Ono što želimo provesti je da će resorna ministarstva i Ministarstvo državne imovine imati saznanja o sadržaju tih ugovora, a to do sada nije bila praksa - kaže Marić.

Kao drugo, navodi da tako bitnom aspektu, kao što je upravljanje državnom imovinom, država mora imati standardizirani pristup.

- Moramo imati kriterije i standarde koji će biti poslovno i gospodarski utemeljeni i razumni. Oni moraju odgovarati interesima trgovačkog društva, Republike Hrvatske, okolnostima i budućnosti. Takvi kriteriji, takvi standardi, moraju biti ozbiljni. Državne tvrtke, prije svega, treba učiniti učinkovitijima, uspješnijima i tržišno konkurentnijim. A to vlasnik, najizravnije i najbolje, može provesti preko uprava i nadzornih odbora. Tehnički rečeno, to je najbolji način za utjecaj te poticanje i uvođenje standardizacije poslovnih pristupa i načina rada. A time i za ostvarenje jasne odgovornosti i uprava i nadzornih odbora - poručuje.

Na kraju naglašava kako će novi ugovori biti kvalitetni i prihvatljivi te motivacijski izazovni i poticajni. I bez beneficija bi trebali biti prikladni za svakog ozbiljnog menadžera.

- Vlada će tako pokazati svoju ozbiljnost i primjereni odnos prema tvrtkama važnima za državu - zaključuje ministar Marić.

Rekorder

Čelnik državne banke Tomislav Vuić rekorder je po plaći u državnim tvrtkama.

Tri bonusa

Zečević u Petrokemiji ima pravo na stimulativnu, pa dodatnu i posebnu nagradu!

Godina nerada

SDP-ovac Ferić ima pravo na plaću godinu dana nakon odlaska iz Lutrije.

Tolušić blokira bonuse

U Hrvatskim šumama još nije potpuno jasno hoće li bivša uprava dobiti milijunske bonuse. Bivši direktor Ivan Pavelić, kojemu je ugovor dao SDP-ovac Tihomir Jakovina, tvrdio je da mu pripada bonus. Ministar Tomislav Tolušić ne želi ga isplatiti.

29.000 KN ima plaću Nenad Zečević, direktor gubitaša Petrokemije. U slučaju smjene ima pravo na šest neto plaća ili 174.000 kuna. Neće mu biti isplaćene jer ostaje u upravi.

18.726 KN prijavio je bivši šef Hrvatske lutrije Danijel Ferić. Ali su i on i član uprave Oleg Valjalo dobivali dodatnih 2600 kuna za odvojeni život.

Milijunske otpremnine i kad istekne mandat

Milanovićeva vlada je obećala ukinuti tzv. ‘zlatne padobrane’, milijunske otpremnine ako smijene direktora. No one su u nekim slučajevima ostale.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...