Obavijesti

News

Komentari 246

Tajni dokument: Lex Perković umalo nas je koštao sankcija

Tajni dokument: Lex Perković umalo nas je koštao sankcija
1

Duboko u arhivima Europske komisije, gdje paučinu skupljaju zaboravljeni fascikli i nikad objavljeni dokumenti europske birokracije, 24sata pronašla su dokument iz rujna 2013...

VIDEO

Duboko u arhivima Europske komisije, gdje paučinu skupljaju zaboravljeni fascikli i nikad objavljeni dokumenti europske birokracije, 24sata pronašla su dokument iz rujna 2013. koji otkriva svu dramatičnost trenutka u kojem je Hrvatska zbog zakona poznatijeg kao Lex Perković bila na rubu toga da joj Komisija uvede sankcije.

“Hrvatska je izmijenila uvjete po kojima su ostale države članice pristale na njezino pristupanje Uniji”, piše u dokumentu, a takvo ponašanje je “miniralo povjerenje između Hrvatske i ostalih država članica i institucija EU”. Ovo je prvi put u povijesti EU da se nešto takvo događa, zaključuje se u jednom paragrafu.

Riječ je o dokumentu koji je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nedavno, nakon izrečene presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Muenchenu, nazvao tajnim dokumentom Komisije.

'Dokument praktički ne postoji'

- Zoran Milanović je svojom politikom doveo Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU. To jako dobro zna naš povjerenik Neven Mimica, koji je vidio dokumente, i time je nepovratno narušen međunarodni kredibilitet te bivše Vlade - rekao je Plenković 3. kolovoza, na dan kad je njemački sud izrekao nepravomoćnu kaznu doživotnog zatvora Plenkoviću i Mustaču.

Europski povjerenik Neven Mimica (SDP) uzvratio je tvrdnjom da ovaj dokument, koji se sada prvi put može objaviti javno, praktički niti ne postoji.

- Kad sam već prozvan kao svjedok tajnih dokumenata, moram reći da ne postoje nikakvi tajni dokumenti. Europska komisija radi transparentno - rekao je Mimica.

- Pretjerane su prezentacije da je Hrvatska u EK bila dovedena na rub kredibiliteta - dodao je. Šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović kasnije je u debati s Plenkovićem na HRT-u rekao kako “između Plenkovića i Mimice vjeruje Mimici”. No dokument koji sad prvi put izlazi u javnost ne ide baš u prilog Mimičinoj interpretaciji.

Dan nakon Plenkovićeve i Mimičine razmjene proturječnih izjava, 4. kolovoza, u bazi podataka Europske komisije pronašli smo zapisnik sa sjednice europskih povjerenika 25. rujna 2013., gdje je jedna od točaka dnevnog reda bila “o primjeni članka 39 pristupnog ugovora s Hrvatskom”. No taj dokument u bazi podataka bio je označen kao javno nedostupan. Po proceduri koja je dostupna svakom građaninu EU, zatražili smo od Komisije da taj dokument učini javno dostupnim, odnosno da nam ga dostavi. U ponedjeljak, 5. rujna, Komisija je to i učinila.

U usporedbi s inače odmjerenim formulacijama u drugim dokumentima Europske komisije, ovaj odzvanja poprilično teškim optužbama na račun Hrvatske, kojom je tada vladala Kukuriku koalicija i Vlada premijera Zorana Milanovića.

“Ovo je prvi put da je zemlja članica jednostrano i ilegalno promijenila primjenu zakona EU instrumenta kratko - tri dana - prije pristupanja i nakon dovršetka pristupnih pregovora”, piše u dokumentu u kojem se čak pet puta spominje da je Hrvatska narušila povjerenje ostatka EU. Spominje se “ozbiljna kompromitacija” principa pravosudne suradnje i predlaže zamrzavanje tada još neisplaćenih 80 milijuna eura iz fonda za pomoć Hrvatskoj u pristupanju Schengenskoj zoni, plus striktna kontrola trošenja 40 miljuna eura, koji su tad već bili isplaćeni.

Do takvih sankcija na kraju ipak nije došlo jer je ubrzo nakon što je Komisija 25. rujna 2013. primila na znanje ovaj dokument, Vlada u Zagrebu popustila pod pritiscima i odlučila promijeniti Lex Perković. No iz dokumenta je danas vidljivo da je vjerodostojnost Hrvatske u EU u tom trenu zaista bila na najnižoj razini.

'Ni tajan i javan'

Suočen s takvim dokumentom, za koji je prije mjesec dana pokušao tvrditi da ne postoji, europski povjerenik Mimica zaključio je da dokument “nije bio tajan, a nije bio ni javan”.

- To je bio interni dokument koji se nije javno objavljivao. Ali se ne može reći da je tajni dokument jer je dostupan, na kraju krajeva i to što ste ga vi tražili i dobili potvrđuje da nije bio klasificiran kao velika tajna - rekao nam je Mimica ovog tjedna u Bruxellesu. A na pitanje stoji li i dalje pri tvrdnji da su pretjerana tumačenja o tome da je Hrvatska bila na rubu kredibiliteta, Mimica odgovara:

- Nije, stvarno nije… To nije bio dokument koji je angažirao cijelu Komisiju na političkim procjenama kredibiliteta Hrvatske, iako takve ocjene postoje u tom papiru. Komisija je to samo primila na znanje, samu proceduru (sankcija, op.a.) nije provela jer se u međuvremenu dogovorila s Vladom RH.

Odnosno, shvatio je i Milanović da tu bitku ne može dobiti i da treba promijeniti zakon, i to što prije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 246
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.