Obavijesti

News

Komentari 274

Tajni tim za pobjedu Zorana Milanovića: Oni su bili ključni

Tajni tim za pobjedu Zorana Milanovića: Oni su bili ključni
1

MJESEC DANA DA IZABERE SURADNIKE Zoran Milanović je u svoj tim vratio čovjeka koji je uz njega bio 2009. godine, a 2016. godine osmislio kampanju za pobjedu HDZ-a i - Andreja Plenkovića

VIDEO

Iz njegovog tima može se čuti da se o podijeli funkcija nije razgovaralo, jer do inauguracije je još mjesec i pol dana. Za očekivati je da će Milanović, ljude koji su podnijeli najviše tereta u kampanji, pozvati da suradnju nastave na Pantovčaku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti za 06.01.2020 01:36

Uz javnosti poznatu petorku i ostale dužnosnike SDP-a, lavovski dio posla odradio je “tim iz sjene”. Oni su zaslužni za komunikaciju na društvenim mrežama, poruke, spotove i video sadržaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petorka za Pantovčak

  • Orsat Miljenić: Ima bogato iskustvo, mogao bi biti predstojnik Ureda. Bivši ministar pravosuđa prema nagađanjima mogao bi dobiti funkciju na Pantovčaku, a priča se o mjestu predstojnika Ureda.
  • Ante Kotromanović: Druže se i privatno, vjeruju si... Vjerojatno će Milanović u tim pozvati dobrog prijatelja i bivšeg ministra koji bi mogao biti savjetnik za obranu.
  • Ivan Račan: Sin prvog predsjednika SDP-a udarao je ritam kampanji, a dobro upućeni izvori kažu da ne bi trebao biti dio budućeg tima.
  • Siniša Hajdaš Dončić: Dobar organizator koji treba Zoranu Milanoviću.
  • Nikola Jelić: Glasnogovornik koji je godinama uz Milanovića, a nakon kampanje za očekivati je da ga novi predsjednik pozove u tim na Pantovčaku.

Plenkovićev spin doktor na vlast je doveo Milanovića

Srušili smo mitove da kampanja mora biti skupa i velika kako bi se izborila pobjeda. Pokazali smo da se u Hrvatskoj može pobijediti s kampanjom koja stoji oko 2 milijuna kuna, a to do sad nitko nije uspio, rekao je Bartol Šimunić član Milanovićevog pobjedničkog izbornog tima.

- U posljednjih šest mjeseci nije bilo lako, ali ovaj tim je pokazao da se može - kazao je Šimunić napominjući kako je ovo tek početak i da su najbolje pobjede pred njima.

Pobjednički izborni tim iz sjene: Uz Orsata Miljenića, Nikolu Jelića i Ivana Račana na kampanji su od početk radili nagrađivani dizajner i stručnjak za marketing Boris Malešević, a povjerenje su dali i mladim snagama. Pobjednički Milanovićem izborni tim iz sjene čine i Peter Josip Bevanda, Ivana Pušonjić, Bartol Šimunić, Gordana Barberić, Tea Knežević, Ante Ćaleta, Goran Grobotek, Luka Nikpalj, Ivan Puh, Sandro Sadiković.

Malešević ključ pobjede na izborima?

Glavnu ulogu u timu imao je Boris Malešević. On je ranije osmišljavao kampanje Stjepana Mesića i Milana Bandića, a na parlamentarnim izborima kao kreativac u kampanji bio je dio tima koji je do pobjede vodio HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem. Upravo Malešević bio je autor slogana “Vjerodostojno”. Plenkovićev spin doktor ovako je govorio o Milanoviću 2016. da bi ga četiri godine kasnije doveo na vlast.

- Zoran Milanović je bio potpuno drugačiji čovjek na početku i na kraju mandata. Na početku je bio mlad i urban dečko koji je slušao Azru, a na kraju je bio prototip nekorektnog političara kakvi će vladati svijetom. Da se razumijemo, pod pojmom Incorrect ne mislim ništa loše! Ljudi se razvijaju, idu svojim putem. Milanović je na kraju mandata kao političar doživio svoju baroknu, najzreliju fazu stila. Zoran Milanović je ono što je danas, nije ono što je bio na početku. I zato smatram da Plenković za pet ili deset godina, jer vjerujem da će ostvariti veoma veliku karijeru, neće biti ono što je danas - izjavio je Malešević u intervjuu za Jutarnji list.

Unatoč angažmanu za HDZ, ostao u dobrim odnosima sa svima pa i Milanovićem. Osim Maleševića izborni tim čine javnosti manje poznati ljudi: Peter Josip Bevanda, Ivana Pušonjić, Gordana Barberić, Tea Knežević, Ante Ćaleta, Goran Grobotek, Luka Nikpalj, Ivan Puh, Sandro Sadiković. U kampanju su bili uključeni i SDP-ovi dužnosnici Joško Klisović. Biljana Borzan, Arsen Bauk. I prije nego je pobijedio na izborima Zoran Milanović najavio da će njegovi budući suradnici na Pantovčaku biti spoj volonterstva s profesionalizmom. Ono što se moglo čuti od dobro upućenih je da oko sebe želi okupiti ugledne nestranačke intelektualce s kojima je i prije surađivao.

Bauk bi bio sretan da vrati Titovu bistu

Nakon pobjede svi iščekuju Milanovićeve prve poteze. I dok je još aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović po dolasku na Pantovčak prvo presudila bisti Josipa Broza Tita, u javnosti se postavlja pitanje hoće li je novoizabrani predsjednik vratiti u Ured. Milanović je u studenom rekao kako o povratku Titove biste ne razmišlja, ali i podsjetio da je poznato njegovo antifašističko opredjeljenje. Za njega je Tito bio prepoznat kao velik državnik u svijetu. O tome se naknadno nije izjašnjavao. Hoće li Milanović vratiti bistu pitalo se Arsena Bauka (SDP).

- Nije smetala predsjedniku Franji Tuđmanu, predsjedniku Stjepanu Mesiću ni predsjedniku Ivi Josipoviću, ne bi trebala smetati predsjedniku Milanoviću. Ja bih bio sretan da se vrati – odgovorio je.

Na najavu prvih poteza kao predsjednika države još treba pričekati no nakon inauguracije prvi zadatak u ožujku bit će mu sudjelovanje u imenovanju novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Slijedi tvrda kohabitacija s premijerom 

Aktualni načelnik Mirko Šundov odlazi u mirovinu, a iako su u konkurenciji već dva imena, pitanje je hoće li Zoran Milanović imati svoj prijedlog. Drugi važan zadatak na red dolazi početkom svibnja, a riječ je o imenovanju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), jer aktualnom ravnatelju Danielu Markiću ističe mandat. Hoće li mu se produžiti mandat ili će na to mjesto doći netko drugi ovisi o Milanovićevom dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Rad SOA-e bila je vruća tema tijekom sučeljavanja. Milanović je najavio je da će mu u tajnim službama prioritet biti sprječavanje stranačkog kadroviranja, a svojoj protukandidatkinji spočitnuo je kako je iz SOA-e najurila Dragana Lozančića. Na pitanje hoće li mi on biti savjetnik odgovorio je: “Ne znam to još. Ne znam ni njegove planove”.

Milanović će svoju ulogu imati i oko ugovaranja nove borbene eskadrile, a najvažniji posao očekuje ga u drugoj polovici ove godine kad ćemo izaći na parlamentarne izbore.

POGLEDAJTE PRVI GOVOR PREDSJEDNIKA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 274
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda