Obavijesti

News

Komentari 35

Tajnica Reformista: Iz mirovine u državni fond na 15.000 kuna

Tajnica Reformista: Iz mirovine u državni fond na 15.000 kuna
1

Alenka Košiša Čičin-Šain (65) sada je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša. To mjesto ranije nije postojalo. Hoće li opet kao u Holdingu protuzakonito primati i plaću i mirovinu od 10.000 kuna?

VIDEO

U 14 godina postojanja, državni Fond za zaštitu okoliša nikada nije imao zamjenika direktora. Sada je zamjenica postala Alenka Košiša Čičin-Šain, glavna tajnica stranke Reformista Radimira Čačića koji podržavaju vladajuću koaliciju. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravlja godišnje s 1,6 milijardi kuna, a otkako je HNS lani ušao u kolaciju s HDZ-om, vodi ga HNS-ovac Dubravko Ponoš.

Vlada je u utorak imenovala Košišu Čičin-Šain (65) nakon provedenog natječaja na kojem je izabrana ta umirovljena arhitektica. Navodno je bilo još 10-ak kandidata za novootvoreno mjesto u Fondu.

Kako mjesto ranije nije postojalo, teško je reći koja će joj biti plaća, niti su nam to mogli potvrditi u Fondu. Ali saznajemo da bi Košiša Čičin Šain trebala mjesečno zarađivati oko 15-ak tisuća kuna.

Košiša Čičin-Šain je inače već niz godina u saborskoj mirovini koju je stekla kao zastupnica HNS-a. Otišla je po starim pravilima, pa mirovina nije niska. Po ranijim podacima koji su mediji objavili iz porezne kartice, mirovina joj je oko 10 tisuća kuna neto. U Hrvatskoj se ne može paralelno po zakonu biti zaposlen na puno radno vrijeme, dobivati plaću i paralelno primati mirovinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hoće li zato Košiša Čičin-Šain zamrznuti mirovinu ili pak raditi volonterski? Nije nam odgovorila unatoč dvodnevnim pokušajima da je dobijemo za komentar. U Fondu saznajemo da funkcija zamjenika direktora nije predviđena kao volonterska.

U slučaju Košiše Čičin Šain to je važno jer je u skoro istoj situaciji bila prije sedam godina u Zagrebačkom holdingu. Tada još kao članica HNS-a, koji je bio u partnerstvu sa SDP-om, imenovana je za članicu uprave Zagrebačkog holdinga. Kada su se nakon nekog vremena mediji počeli raspitivati i objavili da prima i plaću od 20-ak tisuća kuna i mirovinu od 10-ak tisuća, Košiša Čičin Šain je prvo tvrdila da ne prima plaću. Tek kada su novinari došli i do porezne kartice iz kojih je vidljivo da joj je tri mjeseca primala i mirovinu i 20-ak tisuća kuna neto od Zagrebačkog holdinga, Košiša Čičin - Šain je zamrznula mirovinu.

Košiša Čičin Šain, umirovljena arhitektica,  zaista nije sirotinja koja ovisi o plaći. Po zadnjoj imovinskoj kartici koju je objavila kao zastupnica prije 10 godina, ima četiri stana u Zagrebu s garažama, pozamašnu ušteđevinu. Suprug je tada imao veliki stan u Zagrebu, zemljište na Krku i stanove spojene u poslovne prostore.
Alenki Košiši Čičin-Šain ostavili smo tijekom dva dana poruke u stranci sa zamolbom za komentar. Zvali smo je i na mobitel, kontaktirali putem društvenih mreža. Ali nije nam se javila...

'Mirovinu će zamrznuti'

Ali zato nam je javio predsjednik reformista Radimir Čačić. On kaže da Alenki Košiša Čičin-Šain  s njenim kvalifikacijama nije bio potreban nikakav politički poguranac da prođe na natječaju za zamjenu direktora.

- Mogao je biti samo odguranac, ali na sreću nije. Nelogično je da tako velik fond, o kojem ovisi niz europskih projekata nema tim koji će ga voditi, nego ovisi o jednoj osobi. Meni kao župani i svim županijama, izuzetno važno je da se iskoriste europski novci i iskustvo Alenke Košiše Čičin-Šain će tu sigurno pomoći - kaže Čačić. Na kraju je poručio da sigurno neće primati i plaću i mirovinu jer je to i zakonski nedozvoljeno nego da će svoju mirovinu zamrznuti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora