Obavijesti

News

Komentari 11

Taksisti: Aplikacija ne može biti mjerilo za naplatu usluga

Da bi elektronička aplikacija bila zakonito mjerilo, za nju bi morali biti propisani mjeriteljski i tehnički zahtjevi, što nije slučaj, kaže se u priopćenju u kojemu se prenosi Miletićev istup...

VIDEO

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Božo Miletić smatra da se ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković suprotstavlja zakonima i  Državnom zavodu za mjeriteljstvo, koji je, kako navodi, ustvrdilo da elektronička aplikacija ne može biti zakonito mjerilo pri naplati taksi usluga.

Da bi elektronička aplikacija bila zakonito mjerilo, za nju bi morali biti propisani mjeriteljski i tehnički zahtjevi, što nije slučaj, kaže se u priopćenju u kojemu se prenosi Miletićev istup.

Miletić ističe da je procedura donošenja zakona o prijevozu u cestovnom prometu narušena, jer prijedlog zakona nije prošao sve faze niti je dobio suglasnosti svih ministarstava. 

Po njemu, na temelju prijedloga novoga zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je, kako naglašava, bezrazložno upućen u hitnu proceduru, ukidaju se kazne oduzimanja vozila za nelegalno pružanje autotaksi usluga, a novčane kazne uvelike se umanjuju. Stoga očekuje da na kraju nitko neće odgovarati za štete učinjene državnom proračunu. Ogroman propust vidi i u tome što se na temelju novoga zakona ne bi moglo kažnjavati vozače strance.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Inspektori neće moći kazniti strane državljane koji će obavljati autotaksi djelatnost suprotno zakonu. Postupci koji se i vode, vode se protiv vozača partnera, ne protiv tvrtki Uber B.V. ili Uber Croatia, čak ni nakon presude Europskog suda pravde. Zašto bi novi zakon sam po sebi bio jamstvo da će ga se poštovati? Neka se ministar Butković javno izjasni zašto izbjegava istinu u svojim medijskim istupima i gdje je tolika žurba u donošenju novog zakona da se ignorira i Državni zavod za mjeriteljstvo?", kaže Miletić.

Pita i zašto nije prihvaćen prijedlog po uzoru na francuski model, da se uvedu kaznene odredbe u zakon?

Vlada je početkom travnja u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku.

Jedna od predviđenih novosti jest da će prijevoznici birati sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija.

Ministar Butković rekao je uz ostalo na Vladinoj sjednici s koje je prijedlog upućen u Sabor, da Vlada nova zakonska rješenja predlaže radi prilagodbe tržišnim trendovima, novim oblicima prijevoza i regulativi Europske unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.