Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Taksisti: 'Izmijenite zakon, ovo je zadnja prilika da nas spasite'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 11

Predali 5000 primjedbi na zakon: Taksisti već dvije godine upozoravaju da na tržištu postoji taksi prijevoznik koji krši sve moguće zakonske regulative te traže hitne izmjene zakona...

Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Radio Taxija, Eko taxija, Udruženja taksi obrtnika Dubrovnik,  Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi u petak su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predali više od 5000 primjeraka svojih primjedbi i prijedloga na nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. 

ILI NAJAVLJUJU 'MJERE' Taksisti: Vlada ima dva tjedna da nas primi bar na razgovor

- Primjedbe i prijedlozi rezultat su dugogodišnjeg iskustva, stručnih mišljenja i svih dosadašnjih napora u dvogodišnjoj borbi za osiguravanje jednakih uvjeta za pružanje usluga autotaksi prijevoza u Hrvatskoj te prevencije potencijalnih štetnih posljedica po hrvatski promet i turizam pogodovanjem stranoj tvrtki - poručili su taksisti. 

Time su pokazali kako njihove stavove podupire i struka i kako je posebno važno da se ovim nacrtom prijedloga gradovima oduzima mogućnost kreiranja prometne politike koja pogoduje mjesnom turizmu, životu i javnom prijevozu. Zašto i u čijem interesu?, pitaju se. 

Naglasili su kako već dvije godine pokušavaju na sve načine ukazati da tvrtka Uber krši zakone, neke presude su to već i potvrdile, ali kako kažu, umjesto kazne, Vlada im je odlučila pokloniti zakon po njihovoj mjeri, a na štetu građana, prije svega njihove sigurnosti. 
 
- Ne možemo i nećemo prešutjeti da hrvatska Vlada pogoduje stranoj tvrtki tako što ne provodi postojeće zakone umjesto da zaštiti domaće taksiste i sigurnost građana. Neki dan smo svjedočili apsolutnom presedanu – Europski sud pravde presudio je da je Uber transportna kompanija, a ne digitalni servis. Pitam naše političare - hoćemo li mi stvarno ići protiv presude Europskog suda, protiv pravde? - poručio je Miletić. 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Miletić je još jednom podsjetio na doprinos obrtnika i malih poduzetnika hrvatskom gospodarstvu. 

- Ovo je zadnja prilika da se spase taksisti, njihova egzistencija i obitelji, ali i funkcionalnost i sigurnost prometa, odnosno javnog prijevoza. Taksisti cijelo vrijeme poštuju sve zakone, plaćaju poreze, davanja, dozvole, licencije, što čini svotu od 150 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu. Inzistiramo da se nacrt prijedloga zakona izmjeni, u najboljem interesu svih građana, taksista i države. Tražimo da Vlada i političari napokon krenu štiti interes nas obrtnika i malih poduzetnika jer ih desetljećima financiramo mi, a ne američki Uber registriran u Nizozemskoj - poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Oglasili su se i iz Ubera. Njihovu službenu izjavu prenosimo u cijelosti:

Načini na koje se ljudi kreću gradom mijenjaju se diljem svijeta zato pozdravljamo da je vlast prepoznala potrebu za regulativom koja će koristiti hrvatskim građanima, gradovima i gospodarstvu.

Uvođenje elektroničke aplikacije kao alternative zastarjelom taksimetru te prepoznavanje učinkovitosti GPS-a bitan je korak prema digitalnoj transformaciji hrvatskog društva jer pokazuje da razvoj slijedi smjernice Europske komisije i najbolje regulatorne prakse iz država EU-a.

Iako novim zakonom nije prihvaćen naš prijedlog, koji je u skladu s preporukama Europske komisije, smatramo da će reforma donijeti brojne dobrobiti hrvatskim građanima poput mogućnosti zapošljavanja, veći izbor na tržištu za korisnike usluga prijevoza, nižim cijenama i boljom kvalitetom.

Ovim putem, pozivamo sve građane da obave svoje demokratsko pravo te da putem sustava e-Savjetovanje komentiraju prijedlog zakona koji nastoji liberalizirati tržište autotaksi prijevoza.

Komentari (49)
  • Mogli ste sastaviti desetak ozbiljnih prigovora na zakon a ne donijeti sve što su pojedinci napisali. Što mislite tko će to čitati. NITKO i to s pravom jer se na tj način ne daju primjedbe na ništa a ne na zakon.

    29. 12. 2017,   13:02
  • taksisti smanjite cjene, i nemojte biti pokvareni i nema bojazni

    29. 12. 2017,   13:17
  • UBER je zakon evo ja npr kad dođem u zg nisam toliko iskusan vozat po zagrebu uzmem uber i vozam se potrošim cca 300 kuna koliko bi i goriva potrosio da vozim svoj auto uz to s četveročlanom obitelji vozat se po zagrebu to je jeftino.A taxsi me odero x puta i nećete više.

    29. 12. 2017,   13:46