Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijani nude 25.000 eura da se preselite u ovu predivnu regiju

None Foto: wikipedia 6

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti svim novim stanovnicima koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine.

Slabijeg ste imovinskog statusa i ne veže vas rodna gruda? Onda je ova vijest za vas kao naručena. Naime, slabo naseljena talijanska regija daje 25 tisuća eura svima koji se žele preseliti u nju!

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti novim pridošlicama koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine. 

Foto: wikipedia Da ova ponuda ne bi bila predobra da bi bila istinita, evo par 'caka' na koje morate biti spremni.

Naselje mora imati manje od 2000 stanovnika, a pridošlice se moraju obvezati na pokretanje vlastitog posla.

Foto: wikipedia - Želimo napraviti više od dobrotvorne akcije. Želimo da ljudi ulože ovdje. Mogu otvoriti bilo koju vrstu poslovanja: pekarnicu, knjižaru, restoran - bilo što. Tako će naši gradovi oživjeti, a populacija će se povećat - izjavio je za Guardian Donato Toma, predsjednik regije Molise.

Također je najavio da će svim gradovima koji imaju manje od 2000 stanovnika dodjeljivati mjesečna sredstva u iznosu od 10 000 eura za izgradnju infrastrukture i promicanje kulturnih aktivnosti. 

- Nije samo cilj povećati populaciju. Ljudima treba dati razlog da ostanu. U suprotnom ćemo se naći u istom problemu za par godina - smatra Toma.

Foto: Pixabay Koliko je situacija ozbiljna u regiji Molise najbolje svjedoči podatak da je prošle godine 2800 osoba umrlo ili preselilo iz ove regije, što je za 1000 više u odnosu na godinu prije, a nije zabilježeno niti jedno novo rođenje. No negativni demografski trend bilježi se i u ostatku Italije. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda, po prvi put u posljednjih 90 godina je broj stanovnika Italije pao na oko 55 milijuna.

POGLEDAJTE VIDEO

Komentari (60)
  • Da su pridošlice kod nas imale obavezu otvaranje vlastitog obrta ili firme gdje bi nam bio kraj

    13. 9. 2019,   09:43
  • Lijepo je to sve ali tamo nema vise ni "kera", kao ni u Osijeku iz kojeg sam zbog istih razloga i otisao. Svakako dobra inicijativa, bolja nego samo gledati kako ti podneblje propada bez povratka.

    13. 9. 2019,   09:26
  • Da baš ,da je bilo dobro nebi mladi ni otišli ,.

    13. 9. 2019,   10:23