Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanska desnica jedinstvena u pokušaju sastavljanja vlade

None Foto: ALESSANDRO BIANCHI

Tri stranke desnice planiraju inzistirati na imenovanju premijera iz svojih redova, te najavljuju da će buduća vlada provesti glavne točke iz njihova predizbornog programa

Tri glavne stranke talijanske desnice u nedjelju su objavile da će imati jedinstveni stav u novoj rundi pregovora o sastavljanju nove talijanske vlade sljedećeg tjedna, prkoseći pokušajima antiestablišmentskog pokreta Pet zvijezda da ih podijeli tijekom koalicijskih pregovora.

Nakon prošlomjesečnih izbora koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika, talijanski predsjednik Sergio Mattarella zaključio je u četvrtak prvi krug konzultacija, te najavio novi krug u kojemu bi stranački čelnici trebali pokušati prevladati podjele i sastaviti novu vladu.

Italian President Sergio Mattarella speaks to the media during the second day of consultations at the Quirinal Palace in Rome VEĆ IDUĆI TJEDAN U Italiji bez dogovora o vladi, planiraju se nove konzultacije

Na izborima 4. ožujka Pet zvijezda je postao najsnažnija pojedinačna stranka, ali je desničarska koalicija - u kojoj se nalaze Liga Mattea Salvinija, Talijanska braća Giorgije Meloni i Forza Italija Silvija Berlusconija - osvojila najviše mjesta u parlamentu.

Čelnici tih stranaka sastali su se u nedjelju u Milanu kako bi Mattarelli predstavili zajednički stav. Tri stranke desnice planiraju inzistirati na imenovanju premijera iz svojih redova, te najavljuju da će buduća vlada provesti glavne točke iz njihova predizbornog programa - uključujući smanjivanje poreza, poticanje zapošljavanja i borbu protiv ilegalne imigracije.

Komentari (2)
  • Svijet će se spasiti od sotonskog puta kad desnica u cijelom svijetu preuzme vlast. Ne možemo slavni dolazak našeg Gospodina dočekati transrodni sa gay-paradom.

    9. 4. 2018,   07:30