Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanski parlament je smanjio broj zastupnika: 'To je štednja'

None Foto: Luigi Mistrulli/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Zakon, koji su poduprle gotovo sve stranke, predviđa smanjenje broja zastupnika u donjem domu sa sadašnjih 630 na 400, a u senatu s 315 na 200

Talijanski parlament izglasovao je u utorak smanjenje broja zastupnika više od trećine, u sklopu ustavnih reformi koje je zagovarao protusistemski pokret Pet zvijezda (M5S) i koje bi mogle temeljito izmijeniti političku scenu.

Zakon, koji su poduprle gotovo sve stranke, predviđa smanjenje broja zastupnika u donjem domu sa sadašnjih 630 na 400, a u senatu s 315 na 200.

M5S kaže da će se tim smanjenjem, koje bi trebalo stupiti na snagu na idućim izborima 2023., uštedjeti stotine milijuna eura i parlament učiniti učinkovitijim.

"Ovo je velika pobjeda za talijanski narod i građane", rekao je čelnik M5S-a i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio nakon glasovanja.

Zastupnici te stranke nosili su transparente na kojima je pisalo "Milijarda eura građanima" i "Manje zastupnika, više medicinskih sestara".

Ipak, reforma će možda morati proći test na referendumu, a protivnici tvrde da će oslabiti demokraciju tako što će lobisti lakše utjecati na manji broj zastupnika.

Ustavna promjena prošla je dva kruga glasovanja. Donji dom konačno ju je usvojio s 553 glasa za, 14 protiv i dva suzdržana.

U velikom političkom obratu, reformu je podržala Demokratska stranka lijevoga centra (PD) nakon što je postigla dogovor o koaliciji s M5S-om, no zauzvrat traži izmjene izbornog zakona.

Komentari (21)
  • Ma nemjau pojma ovi Talijani,kod nas ce se povecat broj zastupnika,ne treba stedit na taj nacin.Lakse je podic trosarine,cijene energenate,lupit poreze i evo love za dabalebarose

    8. 10. 2019,   21:21
  • To da se dogovore u Saboru mislim da bi se potres, poplava i svi najjači uragani našli u Hrvatskoj. Maksimalan broj zastupnika u Saboru prema broju stanovnika bi trebao biti do maksimalno 60 zastupnika, a isto tako smanjiti u Županijama i gradovima. Tada bi otpali svi uhljebi i lezilebovići. Možda bi tada bilo bolje i za narod koji ih bira.

    8. 10. 2019,   22:22
  • i kod nas je predviđeno smanjenje u 2789 god kad ce sabor cistiti jedna cistatica umjesto dvije

    9. 10. 2019,   07:03