Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanski premijer Conte: 'Rad moje vlade ovdje završava...'

None Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u utorak da rad njegove vlade "ovdje završava", zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem

Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje, rekao je Conte u govoru u Senatu. Ostavku je Conte odlučio dati upravo kad je predsjednik Lige i potpredsjednik Vlade Matteo Salvini zatražio da se glasa o povjerenju premijeru.

- Nakon što završi rasprava, otići ću predsjedniku i službeno mu predati ostavku, što će označiti kraj ove Vlade - rekao je Conte

Optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da samo "gleda osobni te interes svoje stranke".

Nadodao je da "zemlju dovodi u ozbiljan rizik", upozorivši na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo i mogućnost velike recesije.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Italy's Interior Minister Matteo Salvini looks on during news conference U UTORAK? Matteo Salvini ju opstruira: U Italiji se sprema odlazak vlade

Rekao je kako je šef Lige htio izvući korist iz velike popularnosti u anketama i time zazvati prijevremene izbore i tako osvojiti apsolutnu vlast.

Salvini je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je prekasno.

Očekuje se da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom, lijevog centra. Ako to ne uspije, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore. 

Ovo je bila 65. talijanska vlada, a potrajala je svega 14 mjeseci.

 

Komentari (23)
  • Ne bi se stel mijesat, ali dugo tinja rat izmedju njega i ministra unutrasnjih poslova , pogodi oko koje teme ? Inzenjeri i doktori :P

    20. 8. 2019,   17:52
  • Čovječe,,, naša vlada sto više afera ima, to je čvršća. KAOS

    20. 8. 2019,   16:24
  • Konačna potvrda da smo veći cigani i od Talijana. Naša vlada je oličenje svega lošega u ljudima, njih stvari poput morala, integriteta i ljudskosti ne mogu omest.

    20. 8. 2019,   17:00