Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanski premijer je zaprijetio ostavkom: 'Ne možemo čekati'

None Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Conte je rekao na tiskovnoj konferenciji i da se njegova vlada suočava s kompleksnim pregovorima o proračunu za 2020. godinu te da državi treba povjerenje financijskih tržišta

Talijanski premijer Giuseppe Conte zaprijetio je u ponedjeljak ostavkom tvrdeći da njegova razjedinjena koalicija mora hitno odlučiti hoće li izaći na prijevremene izbore ili nastaviti vladati. 

"Želim jasan, otvoren i brz odgovor jer zemlja više ne može čekati", rekao je Conte na konferenciji za novinare. Ako strane nemaju namjeru više djelovati kao vlada, "jednostavno ću predati mandat na raspolaganje", rekao je.

Poruku je uputio krajnje desnoj Ligi i antisistemskom Pokretu pet zvijezda (M5S). 

Koalicijska vlada Lige i M5S ljulja se od europskih izbora 26. svibnja koji su promijenili odnos snaga.

M5S Luigija Di Maija koji je dobio 32,5 posto glasova na izborima u ožujku 2018. sada je stao na potpori od 17 posto, dok je Liga Mattea Salvinija skočila sa 17 na 34 posto i sada ima namjeru diktirati agendu.

Conte je zatražio "lojalnu suradnju" svih ministara, bez izuzetaka. Suradnja znači da se "o političkim problemima razgovara sa šefom vlade, a ne da se upućuju nejasni signali prema medijima".

Conte je rekao na tiskovnoj konferenciji i da se njegova vlada suočava s kompleksnim pregovorima o proračunu za 2020. godinu te da državi treba povjerenje financijskih tržišta.

Komentari (3)
  • Treba napraviti samo jednu stvar . . . reci evrobskoj uniji da ce biti "probijen" njihov limit od 3% zaduzivanja i to je to! Anzi, trebalo bi im nagovijestiti da se barem godinu dvije nece placati kamate na dug, jerbo o je kriticna situacija i lova treba da se uvede flat tax. A ako bi ovi Bilderbergovci nekaj ka ka li, zaprijetiti im Italexitom . . . i gotova stvar. Ono, privatna evrobska banka jednoj suverenoj drzavi posudjuje monetu i jos zestoko ucijenjuje i mlati sa kamatama kak se njima prohtije ?!?! Halo bre !?! Uvesti pod hitno svoju monetu i stampati koliko treba . . . kao amerika. Ma vaffa'

    4. 6. 2019,   09:04
  • Austrijska Vlada se raspala zbog govora o korupciji. Talijanska Vlada se moze raspasti zbog proracuna. A gle Plenkovica i njegove Vlade. Iz dana u dan citamo o korupciji njegovih ministara i nista.Pa barem da im zaprijeti.

    3. 6. 2019,   23:24
  • Panika, panika.. niste ocekivali da buju se narodi probudili...

    3. 6. 2019,   20:52